Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket stoppar Ocean gala

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

På onsdagen fattade Migrationsverket ett beslut om att stoppa asylbåten Ocean gala. Anledningen är att länsstyrelsen gjort bedömningen att det saknas tillstånd för båten.

Läs mer: Nu kommer räkningen från Ocean Gala

– Det går inte att driva ett asylboende på ett passagerarfartyg på en plats där det är förbjudet, säger Magnus Gustavsson, tillförordnad chef för avdelningen för verksamhetsstöd på Migrationsverket.

Beskedet grundar sig på ett beslut från Länsstyrelsen i Härnösand. De konstaterar att Utansjö hamn inte kan ta att emot passagerarfartyg eftersom hamnen saknar giltiga miljötillstånd.

– Vi har utgått från miljöbalken i vår bedömning. Det nu gällande miljötillståndet för hamnen gäller inte passagerarfartyg. Dessutom saknas det en fungerande infrastruktur, konstaterar Alexandra Nilsson, enhetchef på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Läs mer: Kommunen anklagas för smutskastning av Ocean Gala: "Ett försök att svärta ner vår verksamhet"

Tillståndet för hamnens ägare, företaget Unwaste, gäller lossning och lastning av gods som exemepelvis ekonomiska och kemiska produkter. Det gäller också lagring av gods och bearbetning av material.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Det har varit ett ordinärt beslut från oss där, våra jurister, länsråd och landshövding har deltagit, säger Alexandra Nilsson,

Avtalet med Floating Accommodations Sweden AB tecknades den 23 mars 2016 . Det gäller först när leverantören har fått samtliga tillstånd som krävs för att bedriva sin verksamhet. Tidsfristen gick ut i söndags.

Efter en granskning har nu Migrationsverket kommit fram till att alla villkor inte är uppfyllda.

Migrationsverket inväntar nu svaret från Floating Accommodations Sweden AB. De har fram till fredag att överklaga.

Läs mer: Företaget bakom Ocean Gala redo att ta betalt: "Är en lekstuga rent ut sagt"

Länsstyrelsens beslut går också att överklaga inom en vecka från det att beslutet har kungjorts.

Tidsfristen för leverantören Floating Accommodations att skicka in alla tillstånd som behövs gick ut i söndags. I måndags skickade leverantören en faktura till Migrationsverket. Dygnshyran för fartyget är 800 000 kronor per dygn och enligt leverantören ska fakturan betalas även om någon inte bor ombord.

Allt talar för att det blir ett överklagande. Floating Accommodation har hotat med stämning och sagt att de ska driva processen så långt det går.

– Det behövs inget särskilt tillstånd för passagerarfartyg i svenska hamnar, sa delägaren Espen Tandberg nyligen.