Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael Sjölund (S) bedyrar sin oskuld

Ett försvunnet brev från arbetsförmedlingen kan komma att fria Sollefteåpolitikern Mikael Sjölund (S) från anklagelserna om bedrägeri. Om nu Ångermanlands tingsrätt väljer att lyssna på hans advokat Johan Sterner.
Sterner menar att vice kammaråklagare Bertil Månsson inte lyckats föra i bevis att Mikael Sjölund hade uppsåt då han begärde ersättning han inte hade rätt till.

Annons

Rättegången i Ångermanlands tingsrätt i går inleddes med att Mikael Sjölund och hans advokat Johan Sterner förnekade anklagelsen om brott. Bertil Månsson, som åtalat Sjölund för bedrägeri, gjorde en historisk återblick med avstamp i januari 2003.

Då blev Mikael Sjölund uppsagd från sitt jobb på ett call center-företag i Sollefteå. 14 juli samma år anmäler han sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen.Som medlem i Sekos arbetslöshetskassa börjar han ta ut arbetslöshetsersättning. Något som han i olika perioder också gjort ända sedan 1990. I takt med att han får fler politiska uppdrag i Sollefteå kommun samt som nämndeman i hovrätten ökar Sjölunds inkomst. I november 2005 avförs han som arbetssökande och de kasskort från a-kassan som ska fyllas i skickas inte längre till honom.

Åren 2007-2010 ökar hans inkomst stadigt, till exempel 2009 ligger hans inkomst på 38 000 till 47 000 kronor i månaden. Det är också under dessa år som han begär och får ersättning för förlorad arbetsinkomst från både Sollefteå kommun, hovrätten och kammarrätten i Sundsvall. Detta sedan han lämnat in ett intyg från a-kassan om att han är berättigad till ersättning med 680 kronor om dagen vid arbetslöshet.

Bertil Månsson hävdar att det handlar om bedrägeri eftersom Sjölund avförts som arbetssökande och eftersom han under dessa år i det närmaste jobbade 100 procent. Han borde därför ha varit medveten om att han inte hade rätt till ersättningen. Johan Sterner och Mikael Sjölund höll inte med. Det brev som arbetsförmedlingen skickade 2005 hävdar de att Sjölund aldrig fick.

– Under hela mitt vuxna liv har jag till och från varit arbetslös. Jag har varit väldigt noga med kassakorten och alla andra papper. Hade jag fått det där brevet skulle jag direkt ha tagit kontakt med arbetsförmedlingen, sa Mikael Sjölund.

Han och hans advokat hänvisade också till de tre intyg a-kassan skrivit och som lämnats till Sollefteå kommun samt Domstolsverket de år åtalet gäller. Man menar att intygen fick Sjölund att tro att han därmed hade rätt till ersättning. Den handläggare från Sekos a-kassa som Bertil Månsson kallat som vittne berättade att den här typen av intyg skrivs ut på begäran. Till exempel när en hyresvärd vill veta att en hyresgäst har någon slags garanterad inkomst.Bertil Månsson vidhöll att Mikael Sjölund bör dömas för bedrägeri medan försvarsadvokaten Johans Sterner hävdade att uppsåt inte funnits och därför ska åtalet ogillas. Dom meddelas om två veckor.

STEN ENGBLOM