Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Wiehe silar mygg och sväljer kameler

Annons

Om drygt en månad, den 11 september, är det tio år sedan Anna Lindh (S) knivmördades på varuhuset NK i Stockholm. Dagen ska högtidlighållas i Kungsträdgården. Arrangörerna ville få lov spela Mikael Wiehes låt "En sång till modet" på ceremonin, men Wiehe sa nej.

I en artikel i Aftonbladet förklarar Wiehe varför. Han argumenterar för att Lindh böjde sig för USA och därför vill han inte att hans låt ska spelas. Han skriver: "Oavsett vad man i övrigt kan säga om hennes handlande i denna fråga så kan man i alla fall inte påstå att det dikterades av mod."

Bakgrunden är som följer: 2001 fattade den svenska regeringen, och den dåvarande utrikesministern Anna Lindh, ett ödesdigert beslut. Regeringen tillät personal från CIA att landa i Sverige för att hämta de två så kallade Egyptensvenskarna Mohammed Alzery och Ahmed Agiza. De två männen flögs till militärdiktaturens Egypten där de torterades. Senare har de släppts fria i brist på bevis på vad de anklagades för.

Regeringen försvarade avvisningen med att den bland annat fått garantier om att männen inte skulle torteras. Garantier som alltså visade sig vara vatten värda.

För detta har Anna Lindh och dåvarande statsminister Göran Persson med allt rätt fått mycket skarp kritik.

Man kan säga mycket om sångaren och artisten Mikael Wiehe, men konsekvent är han då inte i sin vurm för humanism och mänskliga rättigheter. För skulle Wiehe vara den benhårde och principfaste kämpe för mänskliga rättigheter som han vill utmåla sig som, så skulle han till exempel inte ha nedlåtit sig att spela låten "Sång för friheten" som en hyllning till Kubas nu pensionerade kommunistdiktator Fidel Castro på en solidaritetsfest för Kuba för några år sedan. En fest som arrangerades av de allt annat än demokrativänliga organisationerna Svensk-kubanska föreningen (SVEK) och Revolutionär kommunistisk ungdom.

Mikael Wiehe silar mygg och sväljer kameler.

Om ett val måste göras mellan vem som har äventyrat och brutit mot de mänskliga rättigheterna mest av Anna Lindh och Fidel Castro, så måste man vara en mäkta indoktrinerad marxist för att välja Anna Lindh.

Nåväl, det står naturligtvis Mikael Wiehe fritt att välja i vilka sammanhang han vill framföra sin musik. Men kanske ska man inte ha så hög svansföring om man föredrar en kommunistisk diktator framför en svensk utrikesminister?