Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mild dom för upprepad hustrumisshandel

En man smällde igen en garderobsdörr i bakhuvudet och släpade kvinnan efter marken.
Vid flera olika tillfällen misshandlade han sin dåvarande hustru och nu faller domen.

Annons

Mannen och kvinnan var tidigare gifta och bodde i Timrå kommun. Vid fyra tillfällen under en period av knappt två år ska mannen ha misshandlat sin hustru och för det ställdes han nu inför rätta.

Bland annat har han slitit av henne en halskedja och slängt ner henne i golvet. Han ska också ha släpat kvinnan efter marken och knuffat in henne i dörrkarmar. Hoten och misshandeln slutade med att kvinnan blev sjukskriven.

Domstolen har slagit fast att det går att styrka brott vid tre av de fyra tillfällena. Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för grov kvinnofridskränkning. Men då det gått så lång tid mellan misshandelsfallen så ansåg rätten att de inte kunde sättas i ett sammanhang.

Detta trots att mannen, som förekommer under tre avsnitt i polisens belastningsregister, i början av 2011 dömdes för misshandel av samma kvinna.

Tingsrätten beslutade att mannen, som är i 40-årsåldern, skulle fällas för tre fall av misshandel samt ett fall av olaga hot. Brottet har ett samlat straffvärde på fyra månader i fängelse men tingsrätten väljer en annan påföljd.

Rätten slår fast att en fängelsepåföljd bör undvikas eftersom en utredning visar att en påtaglig förbättring inträtt när det gäller mannens sociala situation. Han har fast anställning och genomgår sedan ett drygt år en behandling för sjukdom. Med det i åtanke så väljer tingsrätten att döma honom till skyddstillsyn med 100 timmars samhällstjänst.