Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljarder till kommuner och regioner – Finansministern: "Det största krispaket vi presenterat"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Landets kommuner och regioner får ett tillskott på 15 miljarder. Det nya krispaketet presenterades i en presskonferens på Rosenbad under torsdagen.

På pressträffen deltar finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

LIVE-TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår nu ett tillskott på 20 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för 2020, som presenteras den 15 april.

– I dagens extraordinära läge kommer behoven att öka. Därför kan vi i dag presentera ett omfattande krispaket för landets kommuner och regioner. Det är det största krispaket vi presenterat, säger Magdalena Andersson under presskonferensen.

Pengarna kommer gå till våra kommuner och regioner och förstärkningen görs genom ökade generella statsbidrag och en ökning av beloppet som ska täcka merkostnader inom sjukvård och omsorg.

– Det handlar om att säkerställa ekonomin i våra kommuner och regioner, säger Magdalena Andersson under pressträffen.

Kommuner och regioner föreslås få ett tillskott på 20 miljarder kronor i generella statsbidrag i år, jämfört med de 5 miljarder kronor som regeringen har aviserat tidigare.

Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola, omsorg och kollektivtrafik.

Även intensivvården får mer bidrag.

– Vi har tidigare varit tydliga med att staten tar på sig extraordinära kostnader på grund av pandemin. Här gör vi nu en förnyad bedömning – vi skjuter till två miljarder kronor för att ta höjd för intensivvårdens situation som är satt under hårt tryck, säger Per Bolund.

Mats Persson går igenom de ekonomiska åtgärderna under presskonferensen.

– Det här är en injektion av den svenska ekonomin. Vi tror det är otroligt viktigt att vi gör det nu. Vi följer utvecklingen noga, på en daglig basis. Det är viktigt att göra rätt i det här läget, säger han.