Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljarder till nya vägar

Snart blir stora delar av Sundsvall byggarbetsplats för nya vägar.
2017 påbörjas tre projekt och året därpå ytterligare fem.
– Det en investeringsboom i vårt område, säger Anders Hedenius (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Precis när det stora projektet med nya E4:an färdigställts påbörjar Trafikverket flera nya projekt som kommer att orsaka störningar.

Gamla E4:an ska göras om till länsväg, E14 ska rustas upp eller eventuellt flyttas söderut och triangelspår ska byggas vid Bergsåker och Maland för att avlasta järnvägen.

Västerut planeras en ombyggnation av E14 mot Östersund. Vägen ska göras mer trafiksäker och framkomligheten för bilar och oskyddade trafikanter öka. Projektet är uppdelat i tre etapper med start 2018, då påbörjas en upprustning av sträckan Timmervägen till Blåberget.

– Det är låg standard på vägen i dag och den är inte mötesseparerad, säger Per-Henrik Fräjdin, planerare på Trafikverket och fortsätter:

– Sträckan är en viktig pendlingsväg in till Sundsvall från Matfors och andra orter längs E14. Hur stora störningar det blir för trafikanterna kan jag inte svara på, det beror på vilken lösning vi väljer.

Den aktuella planen är att bygga en ny väg söder om den nuvarande, den nya vägen blir en fyrfältsväg och hastigheten kommer att höjas till 100 kilometer i timmen.

Upprustningen är finansierad av staten och av Sundsvalls kommun som går in med 125 miljoner, den första delen av upprustningen beräknas kosta cirka 230 miljoner.

– Resten av sträckan är projekterad men någon kostnadsberäkning har inte gjorts, säger Per-Henrik Fräjdin.

Anders Hedenius vill lyfta de positiva effekterna av ombyggnationerna.

– Det kommer att finnas tokmycket arbetstillfällen och staten kommer gå in med många miljarder, det borde generera framtidstro. Irritationen är av övergående natur men jag förstår att folk kanske blir sura när de sitter i bilkö, säger han.

Gamla E4:an som döpts om till väg 562 ska byggas om till länsväg och utrustas med gång- och cykelbana.

– Målet är att vi ska förbättra möjligheten för gående in till Sundsvall och att vi ska få en skyddad miljö för gång- och cykeltrafik, säger Bengt-Erik Eriksson, projektledare på Trafikverket.

Ombyggnaden av den gamla vägen från Sundsvall till Njurunda kommer att delas upp i fyra delar, den första mellan Nolby och Njurundabommen påbörjas 2017. Hela vägen beräknas vara ombyggd till 2020.

– Effekterna av de här projekten är egentligen superpositiva, vi får en infrastrukturutveckling som vi behövt jättelänge, säger Anders Hedenius.