Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardsatsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen – men inget till Sundsvall

Behovet av ökad bemanning inom äldreomsorgen gör att regeringen satsar två miljarder per år för ökad kvalitet och trygghet för de gamla.
Men socialdemokraterna i Sundsvall satsar inte på äldreboendena.

Annons

Det var inte länge sedan bemanningen sänktes, och nu är det dags igen. Nu ska bemanningen variera från 0,60 på de större äldreboendena Lindgården, Skottsundsbacken och Kristinelund till 0,66 på korttidsboendena.

Malin Larsson (S) är ordförande i socialnämnden.

Hur märks de extra regeringspengarna i Sundsvall?

– Vi kommer att lägga dem på bland annat projektet Trygg hemma. Det är för dem som kommer hem från sjukhus. Sätter vi in rehabilitering direkt klarar de sig mycket bättre på sikt. Vi ska bygga upp fler team för det som samverkar med vårdtagaren. Pengarna går också till att införa Skönsmomodellen som är väldigt bra. Vi har för hög bemanning inom äldrevården jämfört med andra kommuner, fast vi har inte bättre kvalitet och vi har fler sjukskrivningar.

Nu är 40 procent sjukskrivna på Thulegården i Matfors, tror du att sjukskrivningarna minskar med lägre bemanning?

– Vi måste finnas till för att så många som möjligt har det så bra som möjligt. Det är viktigt att personalen mår bra, vi ser över det nu, liksom ledarskapet, det är viktigt att man blir uppmärksammad för det bra man gör och följer upp när någon inte mår bra. Vi satsar på ohälsotalen, för personalnämnden är sjukskrivningarna en stor fråga. Det är socialförvaltningen som har valt att fördela budgeten på det sätt som nu görs.

Läs om personalens ilska.

Personalen tycker att du ska komma ut och jobba en natt i stället för att äta matlådor, tänker du göra det?

– Jag har varit ute i verksamheten tidigare och det prioriterar jag nu och inte bara i äldreomsorgen utan i hela vårt verksamhetsområde, det gör jag så fort jag har en lucka.

Vad har du att säga till oroliga gamla och anhöriga?

– Det är olyckligt att de är oroliga. Vi ska ha en bra vård och omsorg och vi har goda exempel i vår kommun. Verksamheten finns till för de äldre. Vi ska se till att de får den och att personalen mår bra. Vi har inte tagit bort några insatser.

Men tiden har halverats?

– Ja, men det är individuella insatser och de kan spara ihop tid till det de vill göra.