Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljögifter saneras efter gammal bensinstation

Okq8-macken i Kvissleby på andra sidan E4 är ett minne blott. Den ersätts av en ny mack i Kvissleby lite längre norrut.

Just nu pågår sanering av den gamla macken. Hur lång tid det kommer att ta kan ingen ansvarig i dagsläget svara på.

– Vi har påträffat mer föroreningar i marken som härrör från en äldre del, säger Johan Haglund, projektledare för saneringsarbete i Okq8.

Hur länge det funnits en bensinstation på den aktuella platsen är oklart. Däremot vet man att det finns ritningar från 1955. Då var det en Gulfmack.

Det finns två anledningar till att den gamla stationen rivs. Det första att den råkade ut för en brand för drygt två år sedan. Det andra att bolaget ville ha ett bättre läge.

– Vi har byggt en ny och bättre station.

En anledning till det nya läget är E4-bygget. Med det nya läget räknar man med att fånga upp trafiken till Juniskär och hela det området på ett bättre sätt.

Under de senaste åren har det hänt saker på Kvisslebys två tankställen. Bensinstationen på Affärsgatan gick i konkurs och slog igen för några år sedan. Och sedan branden på Okq8 som låg efter E4 strax söder om Kvissleby.

Att nu saneringen drar ut på tiden är ingen överraskning för Johan Haglund.

– Det är inte ovanligt att man hittar gamla föroreningar när marken ska saneras efter en gammal station.

Förutom det grävarbete som redan pågår kommer provgropar att göras. Detta för att undersöka hur stort område som är förorenat. Sedan ska analyser göras för att ta reda på om föroreningarna är av den graden att det måste grävas bort och transporteras till någon deponi för farligt avfall.