Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöinspektören förklarar vad som skett på affären

På miljökontoret agerade man direkt när händelsen uppdagades.
En miljöinspektör åkte ut och kontrollerade vad som skett.
– Det handlar om en slags larv och den är inte så ovanligt, säger Marie Nordlander.

Annons

Direkt efter det att man fått vetskap om händelsen ute i Söråker så åkte Marie Nordlander, miljöinspektör för livsmedel på Miljö- och byggkontoret, ut till butiken. På plats kunde hon konstatera att det rörde sig om en slags larv som kallas Kvarnmott.

– De hade kommit med i müslipaketen och när jag kom ut hade personalen plockat bort varorna och städat undan på hyllorna, säger Marie Nordlander.

Det handlar om små ägg som sedan utvecklas till små larver som blir till mindre malar eller fjärilar. Från företagen som tillverkar müsli och likande produkter så görs insatser för att döda äggen men det fungerar inte alltid.

– I bland följer det med och då kan det bli så här, förklarar Marie Nordlander.

Den här gången verkar en hel låda av varorna som levererades till Ica i Söråker fått med sig de objudna gästerna. Och vad värre är att de kan söka sig till nya påsar och förpackningar.

– De kan äta sig ut genom en påse till en annan, säger Marie Nordlander som är nöjd med hur butiken hanterat problemen med larvattacken i Söråker.