Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner på pilgrimsvandring

100 000 soldater och poliser stod redo när ett par miljoner muslimska pilgrimer på lördagen inledde årets hajj, pilgrimsfärden till Mecka och de andra heliga platserna i Saudiarabien.

Förutom tusentals saudier har omkring 1,7 miljoner utländska muslimer samlats inför hajj, och lokala medier tror att ytterligare någon miljon kan komma att ansluta sig.

Redan tidigt på lördagen började pilgrimerna ta sig till fots eller med buss till Mina, en dammig dalgång en mil från Mecka. Där skulle de tillbringa dagen under bön och kontemplation, för att tidigt på söndagen bestiga det närbelägna berget Arafat som en symbolisk väntan på den yttersta domen.

Vid återkomsten till Mina sker ett djuroffer till minne av hur Abraham var redo att offra sin son på Guds order.

I Mina sker också den rituella stenkastningen mot Satan, symboliserad av tre pelare. Detta är det inslag i hajj som oftast spårat ur och orsakat panikträngsel som ibland krävt hundratals dödsoffer. Av säkerhetsskäl har pelarna byggts ut till 25 meter höga betongblock. Stenkastningen sker från gångbroar på tre nivåer för att folkmassorna ska spridas ut.

Nytt för i år är att varje pilgrim förses med en påse med färdigplockade och tvättade stenar för att slippa gå omkring och leta på marken.

Efter steningen avslutas pilgrimståget med ett besök vid Stora moskén i Mecka.

Saudiska myndigheter har inrättat 24 fältsjukhus med sammanlagt 4 000 sängar och 140 mindre kliniker. 11 000 läkare och vårdare står beredda och 150 ambulanser ska frakta sjuka till vårdinrättningarna.

Över pilgrimerna kretsar ett antal välutrustade helikoptrar som ett inslag i beredskapen mot terrorattentat.