Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner till sanering av Karlsviks gamla såg: "Staten står för alla synder före 1969"

Kommun har fått 17 miljoner för att sanera områdetvid Karlsviks gamla såg på Alnö.

Arbetet med markprover började redan 2004. Då hittades dioxiner, polyaromatiska kolväten och olika metaller. Sågverket togs i drift i slutet av 1800-talet och var i drift fram till 1963. Kemikalierna användes bland annat för att skala bort barken på timret. Gunnar Smedh är nuvarande ägaren till fastigheten på Karlsvik.

–Staten står för alla synder före 1969. Det är bra att vi blir av med det här och det kommer inte påverka verksamheten. Förhoppningsvis kan saneringen starta nästa år.

Naturvårdverket står för finansieringen och de har beräknat kostnaden till 17 miljoner för att gräva bort den förorenade jorden och frakta den till en lämplig mottagningsanläggning.

Läs också: Renovering på hisnande höjd – häng med upp i skorstenen på Karlsviks gamla sågverk

Sven-Åke Westman är projektledare på mark- och exploateringsavdelningen på Sundsvalls kommun.

– Det känns jättebra. Vi har jobbat länge med det här objektet.

Enligt beslutet ska projektet börja 2018.

– Eftersom det finns pågående verksamhet med café och restaurang så har vi kommit överens med markägaren att inte starta förrän i september.

Kommunen har även fått beslut att påbörja projektering av Nyviks gamla sågverk på norra Alnö. Det arbetet kommer också att starta 2018.