Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonprojekt för bättre elbilbatterier

Ett lokalt mångmiljonprojekt ska lyfta elbilar till en ny nivå.
Betydligt billigare batterier med upp till fyra gånger bättre kapacitet är målet.
– Batteriet är den svaga länken för elbilarna, säger Joakim Bäckström, docent i fysik på Mittuniversitetet.

Annons

Det unika forskningsprojektet som ska pågå under fem år får nu knappt 7,7 miljoner kronor i ekonomiskt stöd från Energimyndigheten.

Bakom satsningen, som planeras starta i januari nästa år, står Mittuniversitetet, företaget Vesta Si i Ljungaverk, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och bolaget Superior Graphite. Syftet med projektet är att förbättra prestandan i litiumjonbatterier för elbilar på ett kostnadseffektivt sätt.

Joakim Bäckström berättar att just batteriet är det stora bekymret för elbilar, bland annat på grund av problem vid kyla men också på grund av att batterierna är fruktansvärt dyra. Något som projektet förhoppningsvis ska råda bot på.

– Målet är ett batteri med dels högre kapacitet, det vill säga med längre räckvidd för bilisten, dels ett batteri som är billigare och miljövänligt, säger han.

Exakt hur mycket billigare batteriet blir går inte att säga menar han, men förhoppningen gällande kapaciteten är att den kommer att öka två till fyra gånger.

För att uppnå detta kommer man nu att forska kring en av de två elektroderna i batteriet, anoden. Bland annat ska nya processer för att sönderdela grafit till grafen utvecklas och ny teknik att sammanfoga kol och kisel tas fram.

Energimyndigheten skriver i sitt beslut att projektet är intressant för att det har fokus på billiga metoder som lätt kan göras i stor skala i framtiden.

Joakim Bäckström är glad över beslutet och tycker det är roligt att projektet har en lokal förankring i Vesta Si.

– Det är väldigt glädjande att ett sådant vetenskapligt och teknologiskt företag finns i Ånge kommun, säger han.