Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonsatsningen på Vivstavarvs kapell bantas

Planen var att kapellet skulle isoleras och förses med bergvärme.
På så sätt skulle byggnaden kunna användas året runt.
Men kostnaderna gör att församlingen lämnar projektet.

Vivstavarvs kapell behöver rustas upp och inom ett par veckor börjar de första arbetena. Då startar man upp med dräneringsarbeten runt den gamla brandstationen som byggdes till ett kapell av SCA. Timrå församling har haft den sedan 1980-talet och nu krävs det insatser på byggnaden.

Från början var det tänkt att bergvärme skulle dras in i kapellet som också skulle isoleras. På så sätt skulle församlingen kunna använda lokalerna året om. Men de planerna är ändrade.

– Vi har lagt undan den idén. Det går att utföra men det blir en för hög kostnad att genomföra, säger Anders Bergström, kyrkogårds- och fastighetsföreståndare i Timrå församling.

De arbeten som kommer att genomföras nu är dräneringen samt rördragning inför byggstarten i vår. Då ska en platta gjutas på den sida av kapellet som är mot fabriksområdet. På plattan kommer det att resas en drygt 20 kvadratmeter stor utbyggnad. Där kommer det finnas en handikappvänlig toalett och ett mindre kök.

– När det blir klart så kommer vi att kunna använda lokalerna ungefär lika mycket som nu men det kommer att bli enklare och vi kan använda kapellet till fler arrangemang, säger Anders Bergström.

Dräneringsarbetena är redan upphandlade och sammanlagt kommer de att kosta drygt 320 000 kronor. Då ingår även en pump som måste till eftersom det inte går att få till ett godkänt fall i rördragningarna från den nya delen.

Till våren räknar man med att renovera fasaden som är sliten och har flera sprickbildningar. Dessutom kommer man att se över taket på kapellet.

– Det kommer vi att ta in anbud på, säger Anders Bergström.

Kostnaden med bergvärme och isolering hamnade på cirka fyra miljoner kronor. Vad renoveringskostnaden blir nu är oklart.