Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonskulder och tvister kring Fläsian

Miljonskulder, en stämning i tingsrätten och en polisanmälan.

Flera företag som i fjol jobbade åt Fläsians camping & stugor AB är i dag upprörda över att de fortfarande inte fått betalt.

– De har gjort dåliga jobb och inte gjort klart, säger Fläsians ägare.

Bakgrunden är att campingen i fjol skulle utöka genom att bygga nya 16 stugor med drygt 70 bäddar och en stor serviceanläggning. Investeringen beräknades till 4,8 miljoner kronor och företaget beviljades i mars ett bidrag av länsstyrelsen på 1,2 miljoner, alltså 25 procent.

Till sommaren var åtta stugor och serviceanläggningen klara. I det läget avbröt firman som hade huvudentreprenaden för bygget sitt arbete, och även ett antal underentreprenörer.

– Jag fick en mindre delbetalning i maj, sedan dess har jag inte fått en krona, säger byggföretagaren.

Han har fordringar på nära två miljoner kronor och har stämt Fläsian camping för att få ut pengarna.

Ägaren till campingen säger att han hållit inne resten av betalningen dels för att byggfirmans jobb var kraftigt försenat och dels för att golvet i servicebyggnaden fått fel lutning, så att vattnet från duscharna rinner ut i gången.

– Det kommer att kosta mig en halv miljon att åtgärda servicehuset, så nu har jag begärt runt 1,5 miljoner kronor i skadestånd, säger han.

Hos kronofogden ligger krav från tre företag på sammanlagt 250 000 kronor. En av de tre företagarna berättar:

– Vi fick en del pengar först, men sedan tog det stopp. Vi har väntat på betalning sedan oktober och han har hela tiden skyllt på olika saker. När jag och kollega skulle hämta en del material som vi hade kvar där så blev vi bryskt utkörda av den som nu sköter anläggningen. Vi uppfattade det som ett hot och har polisanmält det.

Ett annat företag, som har krav på 200 000 kronor sedan i september, har inte gått till kronofogden. I stället vill man försöka sätta Fläsian camping i konkurs.

– Vi har försökt det en gång, men då hävdade ägaren att han gjort en förskottsbetalning och därmed avvisade tingsrätten vår ansökan. Men påståendet var förstås inte sant, säger företagets platschef.

Fläsians ägare menar att företagets produkter inte fungerade. Han har bett dem komma och hämta tillbaka grejerna.

– Vi var där och inspekterade i november och det var inget fel på utrustningen. Ägaren lovade då att betala oss senast den 15 december, men utan resultat, säger platschefen.

Fläsian fick ut 309 000 kronor från länsstyrelsen i augusti. En slutredovisning av hela projektet är nu gjord inför den återstående utbetalningen.

Fläsians ägare tycker att han drabbats av en rad oseriösa företag och att förra sommaren delvis blev förstörd.

– Men nu har vi bra beläggning.

Byggfirmans ägare säger att han är glad över att hans underentreprenörer har tålamod med att han i sin tur inte kunnat betala dem.

– Det här har ställt till ett helvete för många av oss. Själv har jag inte kunnat ta ut lön på ett halvår.

Läs mer här om upprörda känslor över bygglov: