Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonsmäll för lärosätena – men inte för Mittuniversitetet

De största universiteten i landet går miste om mångmiljonbelopp när regeringen drar in kvalitetspengarna för 2016. Men för Mittuniversitetet blir det knappt kännbart.
– Det påverkar oss nästan inte alls, säger rektor Anders Söderholm.

Annons

I sin budgetproposition för 2016 hade regeringen tidigare tagit beslut om att fördela 303 miljoner kronor mellan universiteten och högskolorna i landet för kvalitetshöjande insatser.

Men nyligen fick lärosätena besked om att det inte blir några pengar. De ökade kostnaderna för migrationen nämns som den främsta anledningen.

Två av de stora förlorarna är Uppsala och Lunds universitet. Uppsala fick i fjol 45 miljoner kronor i extra kvalitetspengar, skriver UNT.se och Lund räknade med omkring 30 miljoner kronor, enligt tidningen Lundagård.

Till förlorarna hör däremot inte Mittuniversitetet, som inte räknat med några större summor inför året.

– Det fanns en gammal fördelning som den nuvarande regeringen upphävde. Vi har inte planerat för de här pengarna i vår budget eftersom vi inte visste hur fördelningen skulle se ut. Tidigare har det rört sig om en knapp miljon kronor för vår del, säger rektor Anders Söderholm.

Vad tycker du om beslutet?

– Ser man till hela utbildningssektorn omfattar den 60 miljarder kronor. Då tycker jag att vi gott kan bidra med 300 miljoner.

Läs också: Mittuniversitetets nybyggda lokaler kan bli skola för flyktingbarn

Mittuniversitetet får 28 miljoner till forskning – gynnar hela regionen

Samtalsdialog ska förbättra arbetsklimat på Miun