Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet måste skrota förslaget om bredbandsskatt

Att Miljöpartiet sällan eller aldrig höjer blicken över Stockholms innerstad är i sak inte nytt. Det har vi sett genom hela budgetprocessen där man tillsammans med Socialdemokraterna lagt fram en synnerligen landsbygdsfientlig budget.

Exempelvis vill man beskatta avstånd snarare än utsläpp, vilket så klart slår stenhårt mot glesbefolkade län där avstånden är stora.

Nu tar man saken ett steg längre och har via en arbetsgrupp landat i föreställningen om att en särskild skatt på digitalt bredband skulle vara önskvärd. Det normala förfarandet är att höja skatten på sådant man vill motverka och sänka skatten på sådant man vill uppmuntra, stimulera och se mer av.

Man kan bara tolka det som att man vill bromsa bredbandsutbyggnaden i landet och göra det dyrare för konsumenten. Det kommer, givetvis, slå hårt mot de delar av landet där bredbandet ännu är dåligt utbyggt eller rent av obefintligt.

Det skulle kraftfullt motverka en positiv utveckling och ökad tillgång på bredband i hela landet.

Centerpartiet tycker tvärtom att tillgång till en bra uppkoppling är eftersträvansvärt. Det gynnar jobb och företagande i hela landet, det förbättrar möjligheterna att leva och verka utanför storstäderna och handlar ytterst om att ge hela landet likvärdiga möjligheter.

Vi har sett en kraftfull utveckling och allt fler får tillgång till bredband. Det är någonting bra och den utvecklingen bör uppmuntras snarare än motarbetas.

Min bestämda uppfattning är att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke omgående måste ta avstånd från arbetsgruppens förslag och kasta det i pappersåtervinningen.

Miljöpartiet är skadligt nog för landsbygden som det är utan denna bisarra nya skatt på bredband.

Anders Åkesson

Infrastrukturpolitisk talesperson, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel