Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiets agenda är naiv och pubertal

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Nu är det strax ett skarpt läge. Nu skall vi snart avgöra vilka som med vårt förtroende skall företräda oss i nästa olympiad (alltså en fyraårsperiod). Det är nu som vi får möjlighet att bestämma hur, och av vilka, våra gemensamma, hoptjänade resurser skall förvaltas.

Jag har upprepat hävdat att politik är allt för viktigt att lämna till politiker att ostört handlägga.

I vanlig ordning, inför val, haglar buden om vad de politiska partierna skall åstadkomma om man får vår röst. Vi som varit med ett tag vet ju tyvärr att fagra löften oftast ger mager leverans.

Vi veteraner vet ju också att efter en sommar kommer det en vinter. Detta oavsett vad politiker beslutar eller utreder om. Vi vet ju också och förstår, att extremt kalla vintrar och ljuvligt varma somrar, växlar mellan milda vintrar och regnkalla somrar. Detta utan någon som helst påverkan av politiska beslut.

Absolut är det också så att antropogen (mänsklig) påverkan har betydelse för de globala förloppen. Men detta beror ju på att vi människor, genom att vi beter oss mänskligt, är en del av evolutionen. Även om jag kan anklagas för fatalism vill jag dock påstå att jag är realist.

Vår största, eller kanske värsta, påverkan är att vi blir fler. Genom att vi blir fler utkräver vi allt mer av vår globs resurser. Där finns det möjligen utrymme för internationella fördelningspolitiska ageranden.

Ett politiskt parti som nu vädrar morgonluft är Miljöpartiet. Partiet som med sin slogan ”Klimatet kan inte vänta” vill ge intrycket att ha alla svar på miljöfrågorna. Men deras ageranden är närmast naiva och pubertala. Det är ett parti med ett agerande som framför allt präglas av plakatpolitik och taburetthäfta (förmåga att sitta kvar i regering).

Plakat- och symbolpolitiken präglas av förslag som; bidrag till elcyklar, flygskatt, ”bonus malus” och mängder av andra dyrbara och verkningslösa förslag.

Om vi, Sverige, i vår lilla vrå i det globala sammanhanget, vill bidra till att minska den antropogena  påverkan på klimatet så är det internationella ageranden som kan få betydelse.

För övrigt hade ju MP skarpa förslag när det gäller invandring och asyl, förslag som de tack och lov släppte, just på grund av deras taburetthäfta.

Rune Östberg

Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel