Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartist vill ge bort 885 000 kronor

/
  • – Jag engagerar mig i politiken för att hjälpa dem som har det svårt och det här är ytterligare ett sätt att göra det, säger Göran Hådén, kandidat till riksdagen för Miljöpartiet som tänker skänka bort halva sin lön om han blir vald.

885 000 kronor.
Så mycket pengar tänker Göran Hådén (MP) skänka bort nästa mandatperiod om han kommer in i riksdagen.
Miljöpartisten vill ge bort halva sin lön.

Annons

– Jag har personligen inget behov av en högre lön och då tycker jag att det finns dem som behöver pengarna bättre, säger Göran Hådén.

Vi berättade nyligen om hur genomsnittsinkomsten för en politiker är betydligt högre än för en vanlig medborgare.

– Jag tror faktiskt att det här är ett problem. Jag tror att vi behöver politiker som människor kan känna lever i samma verklighet som de själva lever i, säger Hådén.

Klyftan i inkomster mellan politiker och vanligt folk ökar dessutom.

– Det här ser vi både i Sverige och globalt att klyftorna ökar. Det är en utveckling som vi behöver ta på allvar och motverka. Om skillnaderna blir alltför stora kan det slita samhället isär, säger Hådén.

#kandulova: Kan du lova att det blir billigare att åka buss? Politikerna svarar.

Som etta på Miljöpartiets riksdagslista i länet ser möjligheterna ganska goda ut för att han verkligen kommer att ta en plats i riksdagen och därmed kunna kvittera ut en månadslön på 59 800 kronor.

Vart ska du ge pengarna?

– Det kan bli en hel del olika ändamål. Det övergripande är att hjälpa dem som har det svårt, vilket är anledningen till att jag engagerar mig politiskt. Det kan man göra genom sitt politiska engagemang, men nu får jag även en möjlighet att göra det genom direkta pengar om jag får den här lönenivån.

Men vad handlar det om konkret?

– Det kan handla om konkreta projekt som malarianät, till att stödja behövande organisationer som är opinionsbildare i viktiga frågor som miljön, världens fattiga, mot djurplågeri och så vidare, säger Hådén.

Gör du det här för att fiska efter röster?

– Nej, det här är något som jag har bestämt mig för sedan länge. Det är något som jag gör oavsett om någon uppmärksammar det eller inte, säger Hådén.

Om Göran Hådén får en plats i riksdagen kan han räkna med att få ut cirka 36 000 kronor i månaden efter skatt, där han alltså i så fall kommer skänka drygt 18 000 kronor varje månad. Under en mandat period skulle det här innebära en total summa av 885 000 kronor.

Och om alla 349 riksdagsledamöter gjorde likadant då skulle man få loss cirka 300 miljoner kronor under en mandatperiod.

– Men jag föreslår inte att riksdagsledamöters löner ska halveras generellt, utan varje människas livssituation är unik. Men utifrån min livssituation är det här inget problem.

Om det skulle bli fler mandatperioder, kommer du då agera likadant?

– Jag har inga planer på att ändra mina värderingar och ideal.