Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpris till Milko från EU

Milko har fått EU-kommissionens pris EMAS Awards för sitt arbete med att sänka koldioxidutsläppen. Mejeriet konkurrerade med 32 organisationer från 13 medlemsländer.

Temat för årets tävling var reduktion av växthusutsläpp/ energiförbrukning och energieffektivisering.

Milko har arbetat med minska drivmedelsförbrukningen vid transporter bland annat genom att chaufförerna har lärt sig eco-driving. Andra miljösatsningar innebär att de nyinköpta distributionsbilarna har koldioxid som kylmedia i stället för dieselaggregat.

I produktionen återanvänds varmvatten med hjälp av ackumulatortankar. Företaget satsar på fjärrvärme och använder enbart grön el. Ventilationsaggregaten byggs om för att kunna återvinna värme.

Det är ett prestigefyllt pris som inspirerar oss. Vi har arbetat med det här i tio år sedan NNP-tiden, innan vi gick ihop med Milko. Vi fortsätter med våra energieffektiviseringsprojekt och försöker bli än bättre, säger Inger A Larsson, kvalitets- och miljöchef på Milko.

Emas Award -motivering lyder:

"Milko är ett av Sveriges största mejerier. År 2006 satte företaget upp mål för att minska sina koldioxidutsläpp med 25 procent under en tioårsperiod. Mer än 30 procent av detta mål har uppnåtts under de senaste två åren och Milko arbetar med att hitta ytterligare sätt reducera sina utsläpp."

Även förra året var ett svenskt företag, Gustavsberg AB, Vårgårda, bäst på miljö i Europa i kategorin medelstora företag.