Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljörörelsen stoppar avverkning

En skogsägare i Härnösand har förbjudits av avverka delar av sin skog. Anledningen är att den sällsynta och rödlistade arten bitter taggsvamp hittats på hans marker

Det är mycket ovanligt att vi beslutar om avverkningsförbud kopplat till ett vite. Det här är första gången på mina tre år i Sundsvall, säger Niklas Åberg på Skogsstyrelsen i Sundsvall.

Skogsägaren lämnade in en anmälan om avverkning under våren 2008. Eftersom han inte kontaktades av Skogsstyrelsen inom de lagstadgade sex veckorna påbörjades arbetet för några veckor sedan. I samband med detta kontaktades myndigheten av personer från miljörörelsen.

När Skogsstyrelsen kom till platsen arbetade skogsmaskinerna för fullt. Men där de sällsynta taggsvamparna fanns hade avverkningen ännu inte påbörjats. Det blev ett omedelbart förbud mot att avverka 1,5 av de totalt 4 hektar skog som anmälts för avverkning.

Skogsägaren hotas med ett vite på 150000 kronor om han ändå väljer att avverka skogen på hela området. Den del som avsatts för taggsvamparna skyddas nu av det så kallade biotopskyddet. Detta markområde kommer att köpas in av staten och ersättas med marknadsvärdet för skogen.