Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimerskolan svarar: Sämre kvalitet skulle innebära vår undergång

Med anledning av barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiros blogginlägg om friskolorna i Sundsvalls kommun.

För Plus-kunder: João Pinheiro (S) i storbråk med Sundsvalls friskolor: "Vad är han avundsjuk på?"

Det är mycket oroande att ordföranden i barn- och utbildningsnämnden driver ett så enkelspårigt förhållningssätt till en så komplex verklighet, där lära av varandra borde vara den enda vägen framåt. Den kommunala skolan har många styrkor och otroligt många kompetenta medarbetare, likaså friskolorna, oavsett huvudman.

Mimerskolan drivs som ideell förening, helt utan vinstkrav. Vi satsar på eleverna och har en mycket god lärandemiljö. Vårt kvalitetsarbete har berömts av skolinspektionen. Vi har höga förväntningar på våra elever och de når också mycket goda studieresultat genom vår fantastiska personal och inställningen att konsekvent sätta eleven i första rummet. Våra klasser består av 15 elever. Vi har detta med samma resurser som kommunen tilldelar alla fristående skolor. Vilket i grunden är lägre än vad den kommunala skolan erhåller. Vi har bjudit in João för att visa de styrkor som gör att vi har så fina studieresultat. Han har ännu inte kommit.

Läs även: Aldrig mer kommunal skola efter Pinheiros oförskämda inlägg

João Pinheiro skriver att fristående skolor har sämre kvalitet, det är så vi når överskott. Innebär det då att de kommunala verksamheterna som går med överskott har en sämre kvalitet än de som inte gör det? Vi måste ha ett överskott. Det är förutsättningen för vår fortlevnad. Det är också en förutsättning för att kunna göra investeringar som kommer eleverna till gagn.

Vi kan inte heller hålla sämre kvalitet, då vill inga elever gå hos oss. Vi måste ha en högre kvalitet så att elever och vårdnadshavare väljer att flytta sina barn. Vi måste också ha ett tydligare fokus, en större trivsel, en stark idé och vision. Vi måste också visa goda resultat. Har vi inte det, kommer eleverna att lämna oss och gå tillbaka till den verksamhet de kom ifrån.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Hos oss på Mimer är det inte besparingar på lärarna, lokalerna eller elevhälsan som skapar överskott. Det är kort och gott att alla pengar hamnar direkt hos eleverna som ger möjligheten att ha högre personaltäthet och samtidigt driva en hållbar och långsiktig verksamhet.

João påstår att skolor med barn till högutbildade föräldrar når goda resultat utan att ha kvalitet i sitt arbete. Det är att sparka på lärarkåren. Skulle lärarnas arbete med elever till högutbildade föräldrar vara värdelöst, skulle de nå samma studieresultat utan skickliga lärare? Aldrig i livet. Att utmana, skapa lust till lärande och att arbeta för att alla elever ska nå sin fulla potential kräver engagemang, skicklighet och inte minst kunskap. Läraren är den enskilt viktigaste faktorn för elevernas kunskapsutveckling.

Skattepengar ska vi alla vara försiktiga med och de ska gå till vad de är avsedda för. Vi tror på dialog och samarbete, att lära av och bidra till varandras verksamheter. Det synsätt som João Pinheiro framför är onyanserat och värnar inte alls hans mål och uppdrag; att ge en bra utbildning till Sundsvalls alla barn.

Johan Edelsvärd

Rektor, Mimerskolan

Ida Svensson

Biträdande rektor, Mimerskolan

Läs även:

Valfriheten är här för att stanna – men elever och äldres välfärd ska alltid gå före vinstjakt

Replik: Vi underlättar för nyanlända elever som aldrig stått i kö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel