Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimmi räddades från ett hundliv på gatan

När Jenny Sundberg ville engagera sig i en organisation som arbetar för hemlösa hundar slutade de med att hon själv adopterade en hund. För drygt en vecka sedan hämtade hon lilla Mimmi på Arlanda.
– Det har gått över förväntan. Hon är väldigt framåt och glad och hon njuter av alla uppmärksamhet hon kan få. Det märks att hon är väldigt kärlekstörstande.

Det var via organisationen Dog rescue som Jenny och hennes sambo Patrik fick upp ögonen för att det fanns möjlighet att adoptera.

Nu har yorkshireterriern/chihuahuan Bella fått en kompis; blandrashunden Mimmi som beräknas vara drygt ett och ett halvt år.

– Jag tror att hon har bott i en familj som tröttnade på henne och slängde ut henne på gatan. Hon skulle inte ha överlevt om inte Save the dog hade tagit hand om henne, berättar Jenny.

Jenny menar att det finns många negativa fördomar om adoption av gatuhundar, inte minst efter Uppdrag gransknings uppmärksammade reportage för ett par år sedan. Där avslöjades att en spansk organisation gjorde stora pengar på att ta hand om gatuhundar, bland annat förfalskades veterinärintyg. Jenny vill nu arbeta för att tvätta bort den bilden. Hundarna som Dog rescue förmedlar får genomgå många kontroller och vaccinationsprogram och de testas för fler sjukdomar än vad Jordbruksverket kräver.

– Jag var inte orolig över någonting när vi hämtade henne. Vi har mer koll på henne än på vår andra hund.

Både hon och sambon Patrik kan tänka sig att adoptera ytterligare en hund från Rumänien i framtiden.

– Majoriteten av alla hundar i världen är utan ägare. Då känns det för mig väldigt onödigt att främja ytterligare avel. Det finns garanterat redan en hund för alla ute i världen ändå, säger Jenny.

Dog rescue startade i mars 2010. PR-ansvariga Lotta Isaksson berättar att organisationen tror på en långsiktig lösning på gatuhundsproblemen i Rumänien, bland annat genom sterilisering av gatuhundarna och utbildning i djurhållning till rumänska skolbarn. Dog rescue samarbetar med Save the dogs som jobbar på plats i Rumänien med kastreringsprojekt och utbildning av den lokala befolkningen.

Att köpa en rumänsk gatuhund kostar drygt 5000 kronor. Då ingår kastrering, vaccinering och resan, bland annat.

– Vi går back på varenda hund vi tar hem. Om vi skulle ta betalt för allt vi gör skulle vi vara miljonärer vi det här laget, säger Lotta Isaksson.

När en person vill adoptera en hund får de göra en intresseanmälan, sen kontaktas de av Dog rescue som intervjuar familjen. De får sedan en tids betänketid innan de bestämmer sig.

– Det är inte alltid så att en adoption är det bästa för hunden, man måste ju placera hunden där den trivs.

Även efteråt kontaktas hundägarna av sin kontaktperson för att se till att det fungerar bra.

– Vi vill ha nöjda adoptörer och hittills har det inte förekommit några sjukdomar. Det skulle bli sådana enorma skriverier så det skulle bli förödande för vår verksamhet och för hjälpandet till de rumänska gatuhundarna.