Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Min dementa hustrus kliande hårbotten blev en symbol för eländet i demensvården

Min gravt dementa hustru bor sedan ett antal år på ett demensboende. En mer deprimerande miljö får man leta efter och det är väl att spetsa till det att säga att ingen kommer levande därifrån, men så är det.

Människovärdet befinner sig här i ett gränsland. Trots miljön besöker jag min fru så gott som varje dag. På så sätt är jag säker på att hon får komma ut en stund och att hon äter sin middag i något så när god ordning. Roligt är det inte.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vid dagens måltid kliade min fru sig upprepade gånger i hårbotten, så brukar hon inte göra men jag hade mina onda aningar. Gravt dementa människor kissar och bajsar ofta på sig. Väldigt ofta. Hygienen borde, mot detta faktum, ligga på en hög nivå. Hur ofta får den sjuke då duscha? Vad tror du? Varje, varannan dag eller vid behov? Ha! Hur tror du en hårbotten känns när man får duscha en gång i veckan? Det är sant. Hur skulle du känna dig om det var fem dagar sedan senaste duschen och två dagar kvar till nästa dusch. Då kanske du har all anledning att klia dig i hårbotten.

Jag förstår att med den bemanning som finns på kommunens boenden får det sådana här absurda konsekvenser. Det är ovärdigt. Det är kränkande och det rullar bara på.

Min frus kliande i hårbotten gjorde att jag i dag höll på att bil skogstokig på hela systemet, det blev liksom en symbol för eländet. Tandvård, läkarvård för dementa, jag har haft det tvivelaktiga nöjet att snudda vid begreppen. Men nu får det vara nog, det blir ändå inte något anhöriguppror.

Jag blev så ledsen över situationen för de som måste bo på ett demensboende att jag inte orkade gå på Måndagsjazzen. Synd.

Hans Lindén

Sundsvall

Läs även:

Rutinerna var det viktiga när hustrun låg för döden – med privata aktörer kan vi ställa krav

Nära gråta av utmattning – inte konstigt att vårdpersonalen flyr

Anhöriga: Prioritera äldrevården – och personalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel