Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Min fråga kvarstår – var är kvinnorna när styrelser ska utses?

Replik på Peder Björk: Luthman har blivit förblindad i sin iver att kritisera oss, ST 24/3.

Det är bra att Peder Björk reagerar så snabbt.

Vi har kommunövergripande överenskommelser och mål att öka jämställdhet och mångfalden i Sundsvall.

Jag vidhåller min uppfattning att detta inte varit fallet i beslutet från oktober, oavsett hur många kommunala instanser som varit involverade. Detta handlar om värderingar! Var är kvinnorna, de unga och utlandsfödda när kommunen utser styrelser och styrgrupper? Ytterst ansvarig för detta är Peder Björk och hans politiska majoritet i vår kommun.

Min kritik: I ärendet om organisation för Stadsutveckling i Sundsvall AB står följande att läsa under organisation: ”Bolagsstyrelsen utgör styrgrupp för projektet. Till styrgruppen utses, för projektperioden, upp till tre representanter för Sundsvalls kommun.” (beslut i kommunfullmäktige, oktober 2017)

Kommunalrådet pekar på två beslut i fullmäktige som berör firandet av Sundsvall 400-årsjubileum. Det stämmer att den kommunala samfinansieringen av bolaget Stadsutveckling i Sundsvall AB togs i höstas och innebär en kostnad av nära tre miljoner på en fyraårsperiod för att skapa förutsättningar för Sundsvall att vinna pris 2021.

Kom inte Peder Björk och påstå att dessa båda satsningar, 3 miljoner för att vinna priset Sveriges stadskärna och 10,6 miljoner för att fira jubileet, inte har med varandra att göra.

Nu har vi facit – styrelsen i Stadsutveckling i Sundsvall AB består i huvudsak av handplockade män och väldigt lite ansträngning har gjorts att nå fler välbeprövade kompetenser än ”de vanliga”.

Detta kräver eftertanke hos alla inblandade.

Annelie Luthman (L)

Ledamot kommunfullmäktige

Läs också:

► Nytt bolag för stadsutveckling bildat i Sundsvall – vill kandidera till att bli Årets stadskärna 2021

Vi borde ha synat formandet av Stadsutvecklingsbolaget bättre

► Män får fuldansa så mycket de vill i privatägda bolag – men inte på vår bekostnad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel