Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Min glupska hund fick bättre vård än mig

Som landstingspolitiker går jag igång med en massa tankar när jag sitter på en veterinärklinik med en, ursäkta uttrycket, glupsk och korkad hund som ätit röd flugsvamp, och inser vilken lätt avancerad vård lilla Harry fick på en liten klinik bemannad av en veterinär och en djurskötare.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Under de tre timmar vi var där fick han medicinering så att han tvingades kräkas upp flugsvampen, det blev en massa prover tagna med omedelbart provsvar. Han blev röntgad och fick en nål satt med dropp. Därefter fick han behandling med kol. Imponerad och tacksam över den goda vården, men samtidigt undrande varför vår primärvård för oss människor inte erbjuder mer än vad den gör i dag.

Med mer avancerade vård-/hälsocentraler skulle vi verkligen kunna avlasta specialistvården och dessutom kunna erbjuda en mycket mer intressant och lockande arbetsplats för allmänspecialistläkare och distriktssköterskor med flera. Vi borde kunna tillvarata utrangerad röntgenutrustning från specialistvården och få snabbare provsvar och därefter kunna vidta inte alltför avancerade åtgärder som till exempel droppsättning och andra enklare medicinska, ortopediska eller kirurgiska insatser.

Vi skulle säkert få fler allmänspecialistläkare att vilja jobba inom primärvården, då jobbet inte skulle gå ut på att skriva remisser och recept. På så sätt skulle vi kanske på allvar få fart på primärvården och första linjens vård skulle bli just det, det enda stället du behövde besöka.

Catrin Eliasson

Ledamot Folkhälso-, primärvårds- tandvårdsnämnden, landstinget

Ordförande Liberalerna Sundsvall

Läs även:

Felet måste ligga hos de andra vårdcentralerna – lär av Sidsjö

Brott lönar sig inte – Västernorrland bland de sämsta på att ta hand om bensköra

Jag vill veta att jag blir omhändertagen av utvilad personal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel