Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mina barn och andras ungar

Replik på Länets ledamöter måste förklara, ST 2 december.

Helena Lindahl från Västerbotten tar på sig uppgiften att försvara Centerns baby från valrörelsen 2010, Inlandsinnovation. Inte så svårt att förstå, eftersom Inlandsinnovations gudmor heter Maud Olofsson och då var partiledare för centern.

Vi socialdemokrater var redan då mycket tveksamma till konstruktionen av Inlandsinnovation.

Den obalans som råder mellan storstad och landsbygd när det gäller tillgången på riskkapital gäller hela landet, utanför storstadsregionerna, inte enbart i Norrland. Dessutom, det som små och medelstora företag i vår del av landet främst efterfrågar är tillgången på lånekapital på rimliga villkor.

Problemet är att affärsbankerna lämnat stora delar av landet och att kapitalförsörjningen i Sverige inte fungerar. Behovet för norrländska företagare av riskkapital och därmed nya ägare alternativt delägare är mindre.

När den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde tillsatte man omgående en utredning för att se över det statliga riskkapitalet, dess organisation och dess effekt och verkningsgrad.

Statens insatser ska vara kompletterande och stödja innovation och utveckling. Regeringen konstaterade att nära nog hälften av statens riskkapital var overksamt, inaktivt och att de delar som används görs i skeden där det privata riskkapitalet ska fungera.

När Helena Lindahl nu för andra gången på en vecka tar till brösttoner är tajmingen illa vald och snarare ett försök att lindra kritiken mot det egna misslyckandet för Centerpartiet på regionalpolitikens område under åtta år i regeringsställning. Sanningen är den riksdagsdebatt som Helena Lindahl åberopar inte handlar om Inlandsinnovation. Lika lite som förra veckans debatt om statliga företag, där Helena tog upp samma fråga, med samma tunna argument.

Helena Lindahl riktar sin fråga enbart till oss Socialdemokrater från Västernorrland. Varför ställer du inte frågan till dig själv varför inte något enda parti i riksdagen stödjer dig, inte ens dina allianskompisar.

Sanningen är att det finns ännu inget förslag från regeringen till ny organisation för det statliga riskkapitalet. Så Helena Lindahl, släpp prestigen kring vallöftet från 2010, koncentrera kraften på det förslag som regeringen kommer att lämna. Tillsammans kan vi jobba för ett bättre företagsklimat i hela Sverige.

Susanne Eberstein (S)

Jasenko Omanovic (S)

Eva Sonidsson (S)

Ingemar Nilsson (S)

Kristina Nilsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel