Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mina föräldrar hotade med att jag skulle tvingas sluta med fotboll"

När han klev av planet möttes han av 26 minusgrader.
– Jag tänkte "var har jag hamnat?", säger ÖFK:s nyförvärv Saman Ghoddos och skrattar.

Den sympatiske 22-åringen har precis klivit av ett av ÖFK:s träningspass under träningslägret i spanska Salou. Han berättar att han njuter av livet som fotbollsproffs.

– Det är klart att jag njuter av att ha det så här. Att få spela fotboll, som jag älskar mest av allt, på heltid. Det kan inte bli bättre. Jag var ju telefonförsäljare tidigare och sålde telefonabonnemang. Det var ju ett helvete jämfört med det här, säger Saman Ghoddos och bjuder på sitt breda leende.

Han är ett av nyförvärven i Östersunds FK inför lagets första säsong i allsvenskan och hittills har han bara positivt att säga om sitt nya lag.

– Jag gillar verkligen grabbarna i laget. Jag har nog hunnit snacka med alla och jag trivs verkligen med dem. Att min klubbkompis Gabriel Somi i Syrianska redan hade skrivit på gjorde valet ännu enklare. Vi är ju väldigt nära vänner och det är skönt att ha honom i laget. Jag skulle tro att han blir lagets pajas som hittar på roliga grejer. Du kanske inte har sett det under lägret, men han gör det bakom ryggen på dig, säger Ghoddos.

Han säger själv att han är rätt bra på elaka skämt.

– Men jag gör allt i smyg så jag tänker inte avslöja några av dem. Men jag kan berätta om hur vi hade det i Syrianska. När någon fyllde år så var var den tvungen att bjuda på tårta. Men den kunde hamna i ansiktet på Gabriel Somi innan någon hade hunnit smaka, säger Ghoddos och ler brett.

Han fick dock en chock när han insåg att man som ny spelare i ÖFK måste sjunga inför laget.

– Oj, vad nervös jag var. Jag är inte killen som gillar att sjunga inför andra. Jag sjung Lilleman Tonårstankar. Tror inte att det gick så jättebra.

Men trots rädslan att sjunga för andra så hyllar han klubbens kultursatsning.

– Det är en fantastisk grej som de gjort att dansa och sjunga bland annat. Det är klart att det blir en stor gemenskap och sammanhållning av det. Men visst kan jag erkänna att jag är nervös inför det där uppträdandet i höst.

Saman Ghoddos föddes och växte upp i stadsdelen Oxie, en mil sydost om Malmö.

Tidigt var det fotbollen som gällde och den gick före skolan. Men då satte föräldrarna stopp.

- När jag inte pluggade så hotade mina föräldrar mig att jag skulle tvingas sluta med fotbollen. Då var det kört och jag blev ledsen. Det var bara att plugga. Jag var ju aldrig den riktiga plugghästen, men jag avslutade skolan med godkända betyg, berättar Saman Ghoddos.

Han var en tidigt en talang och var en riktig målskytt redan som liten grabb. Men trots alla mål så valde till slut ledarna att flytta ner honom från forward till en mittfältsplats.

– De tyckte att jag sprang alldeles för mycket som forward och då tyckte de att det var bättre att jag hade en position där det är meningen att jag skulle springa mycket, berättar Ghoddos.

Vi 15 års ålder fick han plats i division 1-laget Limhamn/Brunkeflo och sedan dess har han klättrat i seriesystemet via Superettan med Syrianska till att nu hamna i Östersund och allsvenskan.

– Det var där vid 15 årsåldern som jag började satsa ordenligt på fotbollen. Jag började tänka på att jag åt nyttigt och att jag skulle sova ordentligt för att lyckas. Nu har jag nått allsvenskan, men jag vill ännu längre i framtiden. Drömmen är att få spela i en av de större ligorna i Europa, berättar Ghoddos.

Mittfältaren Saman Ghoddos tror att han passar in bra i Östersunds FK:s lagbygge.

– De spelar en fotboll som passar mig. I Syrianska hade jag mycket ansvar. Jag skulle göra mål, assists och springa i djupet. Det kände som jag hade min egen och två andra spelares uppgifter. Nu har jag en uppgift. Det var kul att göra sitt första mål för klubben i träningsmatchen mot Hammarby. säger Saman Ghoddos.

Och vad ska Östersundspubliken förvänta sig av dig?

– De kommer att få se en energifylld kille som springer mycket och slår fina passningar. Dessutom hoppas jag att de ska få se många mål och assists av mig.

I lördags åkte han med laget till Camp Nou där de fick se Barcelona besegra Atletico Madrid med 2–0 i La Liga efter mål av Lionel Messi och Luis Suárez.

– Det var förstås en fantastisk upplevelse. Drömmen är att en dag själv få spela på en sådan arena. Jag har ju tagit steg för steg och är nu i allsvenskan. Man jag känner att jag kan utvecklas till en ännu bättre fotbollsspelare, säger ÖFK:s nyförvärv Saman Ghoddos.

Läs också:

ÖFK:s sjukgymnast berättar om Aiesh skada