Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre kött ger bättre klimat

Uppvärmda hav sväljer mindre koldioxid och metanlagren i Sibirien beskrivs som en tidsinställd metanbomb. Den globala uppvärmningen går fortare än de flesta tror och Kyotoavtalet har inte lyckats.
I går manifesterade Klimataktion på Stora torget i Sundsvall.

– Jag fattar inte att folk inte är rädda. Om ett barn försvinner i skogarna kring Stöde blir det ett väldigt pådrag, men när det handlar om ett globalt hot mot oss alla så reagerar nästan ingen, säger Karin Gustavsson som är aktiv i nätverket Klimataktion.

Manifestationen i Sundsvall var en av många. I närmare 90 länder över hela världen uppmärksammades den årliga globala klimataktionsdagen. Samtidigt pågick FN:s klimatmöte i Polen där man förbereder sig inför toppmötet i Köpenhamn. Där hoppas nätverket Klimataktion på ett nytt Kyotoavtal med skarpare regler för industriländernas utsläpp.

– Vi måste ta reda på hur högt det är till taket för hur mycket jorden klarar av och utifrån det måste alla länder agera utifrån ansvar och förmåga, säger Karin Gustavsson.

Till de få som stannar till på torget berättar hon om de åtgärder som Klimataktion föreslår.

– Utsläppen av växthusgaser måste minska med fyra procentenheter per år. Vi måste alla hjälpas åt och då räcker det inte med att bara byta glödlampor. Halverar vi konsumtionen av nötkött så får vi samma effekt som vi önskar få med utsläppen från bilavgaserna.

Hon hoppas på att manifestationen ska leda till att några fler uppmärksammar situationen och att informationen sedan kommer att spridas som ringar på vattnet.