Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnen från skoltiden

Annons

"Jag gick ut nian på Oasen för några år sedan och nu har nya rykten nått mig och minnen vaknat till liv. Saker som jag tänkte på under högstadietiden men inte vågade säga ifrån om, och som jag sedan förträngt.

Exempelvis sex- och samlevnadslektionerna i 8-9:an, där abortundervisningen var helt absurd och bestod i att titta på rena propagandafilmer av riktiga aborter, låta en liten fosterdocka gå runt i klassrummet och så vidare, i avskräckningssyfte. Ett annat exempel: när vi skulle tala om homosexualitet och läraren bad oss stänga böckerna, eftersom hen ville ge sin egen version, som gick ut på ungefär att homosexualitet är en sjukdom som kan botas med förbön.

Dessa undervisningsbrister skadade inte mig, men jag tänker på de elever som får lära sig samma sak hemma och i skolan, som inte har något lufthål, och som fortfarande går kvar, och känner att jag måste informera, hur obekvämt och illojalt det än känns. Det hör också till saken; familjestämningen. Ville till varje pris vara lojal. I en skola som är så liten blir varje elev sedd, på gott och ont - det blir lättare att samla ihop sin elevskara och få den att gå åt samma håll, svårare att våga ryta ifrån.

Jag har flera minnesbilder från Oasen som handlar om raseriutbrott, rasistiska repliker, lärare som masserade mellanstadietjejers axlar på ett sätt som inte kändes rätt.

I våras frågade en bekant om jag kunde rekommendera skolan för hennes sons räkning, och jag avrådde starkt. Börja med att undersöka sex- och samlevnadsundervisningen så hittar ni nog en allvarlig början av brister. Det får inte fortsätta så ogranskat som förut. Tack."