Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minneskonsert för Medelpadsspelmännen

I år är det 100 år sedan den yngste av de tre riksspelmansbröderna Wernberg föddes i Fanbyn, Stöde. De fiolspelande medelpadingarna Werner, Gösta och Evert var på 1970-talet rikskändisar.
– Tillsammans var de ett begrepp i Spelmanssverige, säger Göran Sjölén, som är konferencier på söndag när minst ett 50-tal spelmän framför Wernbergarnas musik vid hembygdsgården i Selånger.

När Selånger arrangerar sin hembygdsdag på söndag kommer det att svänga ordentligt. Då blir det bland annat en minneskonsert tillägnad riksspelmännen Wernberg. I år är det 100 år sedan Evert Wernberg föddes (1911-1990).

Werner (1903-1984), Gösta (1907-1992) och Evert föddes i Fanbyn, Stöde, men flyttade sedan till Sundsvall. De var sondottersöner till den omtalade fiolspelaren Jon Petter Liv, Vigge, som var en kraftfull traditionsbärare av den medelpadska folkmusiken.

Bröderna Wernblom tog vid och som riksspelmän med sina fioler förde de den medelpadska traditionen vidare. De blev Wernbergarna med hela Spelmanssverige genom flitigt spelande på spelmansstämmor, framträdande i radio och tv och via ett antal grammofonskivor.

"Jag var tolv år när jag började spela fiol. Pappa skickade efter en Strålin & Persson med stråke för 30 kronor. Det var mycket pengar på den tiden. Sedan har jag hållit på och spelat i alla år", har Werner berättat.

Spelade och komponerade

Bröderna komponerade också. Werner är känd för D-moll polska och Gånglåt. Göstas Hem från Delsbo är en vals han gjorde på 50-talet.

– Det blir ett minnesprogram med låtar av de tre bröderna. Och så kommer jag att berätta lite roliga historier och hur vissa låtar kom till. Göstas vals På väg hem från Delsbo gjorde han på väg från Delsbostämman. Den består av tre repriser. I den första kan man höra glädjeyran från stämman. Det är tjo och tjim. I andra delen åker man rälsbuss från Ljusdal till Hudiksvall. Det hörs i låten. Då tyckte brorsan Werner att det var en bra låt och att de skulle gå och förfriska sig på Tre Bockar. Det gjorde de och det höst i tredje reprisen att det är full fart igen, berättar Göran Sjölén, som vid 13 års ålder träffade bröderna för första gången och sedan följde med dem på mängder av spelningar.

Evert var den som var den mest tekniske spelmannen av de tre, och hanterade sin andrafiol så skickligt att han blev uppmärksammad över hela Sverige. De levde lite bohemiskt, men kanske var Werner det största originalet. Han kallades för Storhatt-pojken för sin svarta slokhatt som han alltid hade på sig på spelmansstämmorna.

De tre uppmärksammades inte bara för att de spelade folkmelodier, utan de var riktiga spelmän - riksspelmän. När Evert hade spelat klart tilldelades han Zorn-märket i både silver och guld. Det är inte många som har den utmärkelsen i Medelpad. Han var också med om att bilda Medelpads Spelmansförbund 1931 och Selångersbygdens spelmansslag 1956. Under gröna vågen på 70-talet blev det ett uppsving för folkmusiken. Evert Wernberg spelade då med folkmusikgruppen Groth-folket, där bland annat Staffan Groth och Göran Sjölén ingick.

1971 visades i tv "Tre spelmansbröder", en film gjord av Erik Eriksson som handlade om de tre riksspelmännen från Medelpad. I filmen finns också en hyllning till skräddaren och spelmannen Anders "Spel-Ante" Sunding i Lyngesten, Tuna socken, som de tre lärde sig mycket av på 1920- och 30-talet. Troligtvis fick de spela Polska från Medelpad och Brudmarsch efter Larshöga Jonke.

– Vi kommer börja minneskavalkaden med ett allspel av Werners polska Gånglåt och Göstas Hem från Delsbo. Sedan kommer olika spelmän att uppträda. Det blir också en låt av spelmannan Gösta Smedberg som var från Selånger – Gånglåt i A-dur, berättar Göran Sjölén.

Mellan 50 och 100 spelmän kommer att höras vid Selångers hembygdsgård på söndag. Alla som deltar kommer att få ett speciellt minnesdiplom där de tre riksspelmännen är avporträtterade.

Förutom musiken så visas utställningen Spelmän i Medelpad, som Göran Sjölén gjorde 1975. Där presenteras spelmän från de olika socknarna, från slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet. Utställningen blev så lyckad att året efter, 1976, så gav Medelpads fornminnesförening ut den i bokform.

Arrangörer av minneskonserten är Medelpads Spelmansförbund, Wernbergskommittén och Selånger Hembygdsförening.