Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minneslunden ser ut som ett "kringresande tivoli" på Mjösunds kyrkogård

I stället för en anonym plats för den sista vilan har minneslunden i Mjösundblivit något som kyrkogårdschefen anser ser ut som ett "kringresande tivoli".
Men nu ska det bli ordning.

– De privata utsmyckningarna började med att någon nyligen fått en anhörig begravd och vi trodde att det skulle avklinga efter en tid, men det har bara blivit mera. Det har eskalerat ordentligt sista åren. Nu ser det ut som ett kringresande tivoli, säger Kenneth Ruda.

Andra som har anhöriga i minneslunden har reagerat på allt som placerats ut. Det har blivit "extra" planteringar i kyrkogårdens rabatter, det har placerats ut lyktor och minnessaker med den avlidnas namn på.

– Nu ska vi plocka bort det som inte ska vara där, det här är inte bra. Minneslunden är till för dem som vill ha en gravplats av anonym karaktär och ge ett rent och vackert intryck. Vill anhöriga inte ha det får de välja en annan plats.

Det är bara vid den särskilt iordningställda platsen i minneslunden för ljus och blommor som något får placeras ut och då ska det inte vara något med namn på. Ordningsreglerna kommer också att sättas upp för att alla ska bli medvetna om dem.

Gravlyktor, minnessaker, dekorationer, kransar är inte tillåtet i minneslunden. Inte heller att plantera växter eller smycka med minnessaker är förbjudet.

Även i Björkdungen finns regler som ska efterlevas, lyktor, ljus och kransar får bara placeras på den anvisade platsen och gravrabatter får inte anläggas.