Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Åke Lindqvist

Tandläkare Åke Lindqvist, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 86 år. Han efterlämnar makan Stina samt barnen Pelle, Svante och Brita med familjer.

Åke Lindqvist växte upp i Ludvika med fader Gustav Adolf på Asea, en gammal bergsmanssläkt från Bergslagen sedan flera decennier.

Gjorde lumpen som signalist i S1 och började på Tandläkarhögskolan i Malmö. Här träffade han kurskamraten Stina Dahm som blev hans gemål 1955 i Borlänge – ett äktenskap som varade livet ut. Här nedkom de två äldsta barnen Svante (-56) och Pelle (-58). De flyttade 1959 till Sundsvall. 1965 kom Brita till världen.

Han startade här sin tandläkarpraktik först vid Vängåvan, sedermera i Blå huset. Tandläkarjobbet var en viktig del i hans liv. Han var glad att Svante senare tog över.

Efter att han pensionerades gick han över till sina andra intressen. Han har varit aktiv inom både silversmide och trähantverk. Att vara ute i skog och mark med sina kompisar, gärna kajakande, var mycket uppskattat. Åke och hela familjen var mycket aktiv inom Kubikenborgs skytteförening, framförallt inom ban- och fältskytte. På äldre dagar ökade intresset för ornitologi och han var bland annat aktiv inom projektet Berguv nord. Han tränade på Friskis & svettis flera gånger i veckan på sonhustruns pass ända fram till i somras.

Åke hade en generös personlighet som var lätt att tycka om. Det var alltid viktigt att klara sig själv. Att han efter en kort tids sjukdom stillsamt somnade in var sannolikt precis som han ville ha det.

Barnbarnet Elliot sa vid dödsbeskedet: "Bra karl, han kommer till himlen". Åkes jordiska stoft kommer att ligga vid den vackra minneslunden vid Selångers kyrka.

Barnen Pelle, Svante och Brita