Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Åke Sällvin

Åke Sällvin, Sundsvall, har avlidit vid en ålder av 73 år. Närmast sörjande är hustrun Agneta och döttrarna Åsa, Lisa och Maja med makar och sammanlagt sex barnbarn samt systrar med familjer. 

Åke Sällvin föddes i Strömsund i prästfamiljen Gunnar och Karin Sällvin. 1947 flyttade familjen till Tuna, Matfors, där Gunnar utsetts till kyrkoherde. Efter skolgång i Matfors, studenten i Sundsvall och militärtjänst vid A4 i Östersund, sökte Åke sig till studier i Lund. Där var han bland annat aktiv i Kalmar nation, engagerad handbollstränare, och det var då han träffade sin blivande maka Agneta. 

Åkes inriktning på nationalekonomi och statistik ledde i början av 70-talet till anställning som programmerare på Statistiska centralbyrån, SCB. Myndigheten tog hans goda kunskaper om datautveckling väl tillvara såväl i Stockholm som senare i Örebro där han utsågs till programmeringschef. Nästa steg var som datakonsult vid Statskonsult i Stockholm. 1978 flyttade familjen till Sundsvall då Åke anställdes som avdelningsdirektör vid Riksförsäkringsverket, RFV. Där gjorde han en avstickare till Statens Pensionsverk innan han utsågs till ADB-chef/IT-chef vid RFV.

Åke hade där en avgörande betydelse för en av de större tekniska förändringarna i en svensk myndighet, RFV, när han som projektledare ansvarade för införandet av modern datateknik. Sin sista anställning hade Åke som projektledare vid dataföretaget Sigma. Därefter startade han egen verksamhet som rådgivare åt företag och institutioner som behövde hans gedigna kunskaper och erfarenheter. 

Åke var verksam i flera projekt inom IT-utveckling med anknytning till Mittuniversitetet. Han var

även en drivande kraft bakom den årliga riksomfattande IT-konferensen Sundsvall 42.

Familjen stod alltid i fokus för Åke, samtidigt som han visade omtanke om släkt och vänner. Döttrarna fick tidigt lära sig att klara av traditionellt manliga uppgifter och engagerade sig i sport, främst handboll. Idag är alla tre aktiva i yrken med IT-anknytning. Sedan barnbarnen kom har dessa prioriterats i Stockholm, Skåne och Sundsvall. Även om resor till andra länder har varit av intresse har samlingspunkten genom åren alltid varit Tynderö, släktstället där Åke tillbringat de flesta somrar sedan barndomen. 

För familjen: Gunhild Sällvin och Helge Jonsson