Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Anna-Märta Dahl

Anna-Märta Dahl, Sollentuna, har avlidit i en ålder av 92 år. Närmast sörjande är dottern Ann med maken Anders och barnbarnen Amanda, Aurora och Adam.

Annons

Anna-Märta Dahl, född Nordstedt, föddes i Uppsala men kom som mycket liten till Sundsvall med sina föräldrar och sin bror Georg. 

1946 gifte hon sig med Arne och 1953 föddes dottern Ann. 1958 flyttade familjen in i det hus i Granlohög som Arne ritat och där de kom att bo i 30 år.

Som de flesta andra kvinnor i sin generation var Anna-Märta hemmafru under 50- och 60-talen. Men senare arbetade hon också med administrativa uppgifter i makens VVS-firma. 

Vid sidan av detta och att sköta hemmet var hon bland annat engagerad medlem i Sundsvalls hantverksförenings damklubb. 

1988, efter att Arne gått i pension, flyttade makarna till Resarö i Vaxholm utanför Stockholm för att komma närmare dottern. Här hade hon och Arne härliga år i skärgårdsmiljö då de bland annat kunde ägna sig åt båtliv. 

Efter Arnes död 1997 flyttade Anna-Märta till Sollentuna, ett stenkast från dotterns familj. För en småbarnsfamilj med tre barn var det ovärderligt att ha mormor så nära.

Nu engagerade hon sig också i Röda Korset Sollentuna där hon var en uppskattad medlem.

Under de två sista åren bodde Anna-Märta på Rådans äldreboende i Sollentuna där hon fick mycket god omvårdnad. Hon i sin tur var mycket omtyckt där tack vare sitt glada humör och sitt sinne för humor som aldrig övergav henne.

Anna-Märta hade en stark skapande ådra som kom till uttryck dels i hantverk som broderi, sömnad och annat hantverk och också ett stort intresse för inredning och mode.

I många hem i hennes bekantskapskrets har Anna-Märtas stickade tomtar hedersplats till jul och vid Röda Korsets basarer fanns alltid hennes alster med. 

Bland de närmast sörjande finns också Karin Arnoldsson, bästa vännen sedan 85 år. Den dag de båda började första klass tog Karin Anna-Märta i handen och sa till hennes mamma Göta: Tant behöver inte oro sig, nu tar jag hand om henne! Det blev början på en stark vänskap som kom att vara livet ut.

Dottern Ann Dahl med familj