Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Berndt Jacobsson

Berndt Jacobsson, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 82 år. Närmast sörjande är hustrun Karin samt barnen Hans, Anneli och Björn med familjer.

Berndt föddes den 10 oktober 1933 och växte upp i Hammarstrand. Han var äldsta barnet till Gustaf och Elise Jacobsson och hade de yngre syskonen Elof och Tora. Pappa Gustaf var mjölnare på Hammarstrands kvarn och familjen bodde ovanpå kvarnen.

Efter de obligatoriska 6 årens folkskola, så var det som för många pojkar på den tiden jobb som förväntades. Först som springsjas i Hammarstrand, men i sedan i Stockholm hos AB Carl Larsson i Smedslätten Bromma. Militärtjänstgöringen genomfördes på LV3 i Norsborg

I Stockholm var han till i mitten på 50-talet när längtan till hembygden blev för stark och en anställning på Hammarforsen Kraftverk påbörjades.

En sensommardag eller tidig höstdag 1957, så skulle hon som sedermera blev frun, Karin cykla till sitt jobb på Televerket och såg en karl hon aldrig hade sett förut som var väldigt stilig. Som var i färd med att måla bron över Hammarforsen och det mötet ledde till giftemål 1959 och sonen Hans föddes 1960, dottern Anneli 1963 och sonen Björn 1967.

Berndt studerade under det tidiga 1960-talet på en yrkesskola i Sala vilket ledde till att han blev maskinist på Hammarforsens Kraftverk. Men då Televerket var stadd under stora förändringar med automatiseringen av telenätet så tvingades frun Karin flytta till Sundsvall och resten av familjen flyttade efter och ner till förorten Bosvedjan utanför Sundsvall i början på 1968. Familjen flyttade 1975 sedan vidare till ett hus på Södermalm i Sundsvall.

Berndt jobbade under en tid på Båkabs gasturbinverk i Essvik, Njurunda, tills han i början på 1970-talet började som maskinist på Sundsvalls Kommuns Vattenverk uppe vid Sidsjön och där var han yrkesverksam tills han gick i pension i mitten på 1990-talet

Berndt hade intresse och höll sig uppdaterad kring de dagsaktuella händelserna via tidningar och TV som han noggrant följde och även sport på TV gillade han att se. Han var f.ö. en av de 49.737 som var på plats den 29/6 1958 och såg finalen i fotbolls-VM mellan Sverige och Brasilien.

Han gillade också att laga mat och att baka och när hans svärmor inte längre orkade göra sina berömda mazariner till Jul så tog han det på sin lott och nu i år när han själv inte kunde var det extra kul att ena sonahustrun kunde bjuda honom på en gjord på ursprungsreceptet, veckan innan hans bortgång.

Han återvände alltid till den kära hembygden i Hammarstrand och hälsade ofta på fadern Gustaf som blev 98 år och även efter Gustafs frånfälle så var Berndt och familjen flitiga återvändare flera gånger per år och stora delar av somrarna. När brodern Elof med fru flyttade tillbaka till Hammarstrand från Stockholm under 80-talet så köpte bröderna en stuga utan bekvämligheter en bit utanför Hammarstrand där många lediga stunder spenderades.

Under Berndts sista 4 månader tillbringade han mycket tid boendes på Sundsvalls Sjukhus och kommunens korttidsboende då hälsan inte längre stod honom bi.

Men så den 11 december 2015 så orkade inte kroppen längre utan då slöts hans levnadsbana och Berndt somnade in för alltid och lämnade frun Karin strax innan den 56’e bröllopsdagen och barnen Hans, Anneli och Björn med sina respektive och barnbarnen Lilly, Penny, Rob, Alex, Elliot, Melvin och Fleur samt sin syster Tora och övriga släktingar och vänner, i stor sorg och saknad.

Berndt var en fridsam, händig, flitig, noggrann, klipsk, försynt, punktlig, hjälpsam, humoristisk och väldigt kärleksfull.

Han är saknad och älskad som den far och make han var. Han satte alltid familjen i främsta rummet och vi tackar honom för det. Vår livspalett har fått mycket blekare färger nu, men din kamp och ditt lidande är över och nu får du vila ut!

/Familjen gm sonen Hans