Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Björn Bergman

Björn Bergman, Sundsvall, har avlidit strax före sin 73-årsdag i sviterna efter en stroke. Närmast sörjande är hustrun Berith och dottern Charlotta.

Annons

Björn föddes och växte upp i Skönsberg. Efter avslutade studier vid Sundsvalls Tekniska Skola och fullgjord militärtjänstgöring kom Björn att ägna sig åt tekniska konstruktioner och dataarbete med inriktning på utvecklingsfrågor.

Björn anställdes vid Skogsbrukets datacentral, SDC, 1967 och blev SDC trogen fram till sin pensionering 2006. Han var en av pionjärerna inom SDC, där han tidigt såg möjligheterna att med datorns hjälp kunna förenkla och utveckla virkesredovisningen i Sverige. Det föll sig sålunda naturligt att han blev projektledare för framtagandet av det första landsomfattande virkesredovisningssystemet, VIOL (VIrke On Line). Sedermera blev han chef för utveckling av datainsamlingssystem, dels vid mätningsföreningarnas mätstationer och dels från skogsmaskiner. Han ansvarade även för utveckling av administrativa sågverkssystem.

Björns kreativitet och utvecklingsintresse i kombination med okuvlig optimism kom härvid väl till pass – ingenting var omöjligt för honom.

Fritiden ägnade Björn helst åt umgänge med familj och vänner, där fritidsstället blev en viktig plats för rekreation och avkoppling. Olika fiskeaktiviteter var även något, som Björn uppskattade. Sedan ungdomsåren tyckte han om olika idrottsevenemang, särskilt ishockey, vilket han själv aktivt utövade en gång i tiden.

Vi sörjer en duktig yrkesman och god kamrat, som alltför tidigt lämnat kamratkretsen.

Johan Arborelius, Anders Rixon och Bengt Wikman.