Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Björn Norell

Björn Norell, Järvsö, har avlidit vid en ålder av 69 år. Närmast sörjande är hustrun Sigbrit och dottern Ida med familj.

När en vän går bort i förtid blir livet sprött och genomskinligt som ett japanpapper. Vi frågar oss kanske vad det goda livet är värt när det ändå är dömt att slitas ifrån oss. Björn gav sig på många frågor, med den lust som kännetecknar alla oförbrukade människor, men inför denna existentiella fråga skulle han tagit till sitt överseende leende. Ty de frågor vi inte kan besvara förtjänar ju inte att ställas.

Björn anställdes som kommunjurist i Sundsvall 1977, övertog därefter chefskapet för kommunens överförmyndarverksamhet och växte under de följande 15 åren till landets ledande överförmyndare.

Allmänjuristen Björn Norell var en dynamisk och ständigt resonerande medarbetare på det kommunkansli som leddes av kanslichefen Sten Zackari, alltid beredd att ge sig i kast med de juridiska knivigheter han älskade. Som huvudansvarig för frågor som rörde offentlighet och sekretess var han ett ovärderligt stöd även för den offentliga arkivfunktion för vilken undertecknad var ansvarig. Det inträffade vid mer än ett tillfälle att våra juridiska dialoger pågick ända fram till tomtinfarten i det Lögdö bruk där vi länge var grannar.

Björn var en hårt arbetande person som hann uträtta mycket både för Sundsvalls kommun, för Föreningen Sveriges överförmyndare där han länge var ledande - och för familj och vänner i det Järvsö där hans hjärta trots allt alltid befann sig.

Vi minns Björn som en ljus människa, en resonerande röst - intellektuellt omutlig men med en espri som många gånger fick vardagen att glimma och samtalspartnern att känna sig en smula mer begåvad.

Tom Sahlén

Vän och f d arkivchef i Sundsvalls kommun