Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Björn Wahlström

Björn Wahlström, Saltsjöbaden, har avlidit vid en ålder av 90 år. Närmast sörjande är barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Björn Wahlström föddes i Luleå. Efter att han avlagt en jur.kand.examen i Uppsala 1950 och bildat familj med sin Birgitta arbetade Björn som jurist i Luleå, tills han 1956 blev erbjuden en tjänst som företagsjurist vid Kramforsgruppen i SCA.

Dåvarande VD i SCA Axel Enström, även han norrbottning, insåg att här fanns en man som hade kraft att få saker genomförda. Björn fick flytta till huvudkontoret i Sundsvall, blev administrativ chef och senare vice VD i koncernen.

I mitten av 1960-talet genomfördes projektet SCAs Distributionssystem. SCA-produkter skulle samlas i terminaler i Sundsvall och Umeå, transporteras med egna specialfartyg till egna terminaler i huvudmarknaderna i Västeuropa. Dåvarande VD, Eije Mossberg utsåg Björn Wahlström att leda genomförandet av detta för koncernens framtid nödvändiga projekt, som hade en omfattning SCA aldrig tidigare genomfört.

Projektet genomfördes planenligt och framgångsrikt under Björns kraftfulla ledarskap. Det lyckade projektet var helt unikt inom skogsindustrin vid denna tidpunkt och har utgjort en viktig och bestående del av SCAs kostnadsbesparingar.

1976 lämnade Björn SCA. Han blev anlitad av regeringen att som VD för NJA söka strukturrationalisera den svenska stålindustrin. SSAB Svenskt Stål skapades med Björn som VD och senare styrelseordförande.

På 90-talet blev Björn åter anlitad av regeringen att ta sig an Nordbanken, som hade stora finansiella problem. Grunden lades då till det som blev Nordea.

Många av Björns medarbetare genom åren kan se tillbaka på höga krav på resultat, men också mycken glädje i hans sällskap. Ledarskap var Björns paradämne. Han var en god mentor och supporter.

Familjen Wahlström hade sommarställe i Nordingrå. På sina resor dit hälsade Björn gärna på i SCA Sundsvallsterminalen som påminde om en lycklig tid då stora uppgifter genomfördes.

En sann norrlänning och god vän har lämnat oss.

Berndt Norberg

Börje Nordenö

Anders Strömberg