Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Bo Jonsson

Bo Jonsson, Stöde, har avlidit vid en ålder av 78 år. Närmast sörjande är bror, barn, samt barnbarn och familjer.

Annons

Vår pappa, jordbrukaren och skogsarbetaren Bo Jonsson föddes i Specksjön, Stöde 1936. Han gick i första klass i skolan i Kvarnsvedjan för att sedan gå de resterande fem åren i Nedansjö skola.

Direkt efter skolan började han arbeta i skogen, först som huggare innan han med lånad häst började köra timmer. Som 16-åring köpte han sin första ardennerhäst. Arbetet i skogen var mycket slitsamt men pappa hade i sin krafts dagar en arbetskapacitet av det unika slaget. Under långa perioder och både han och hästarna fick verkligen göra rätt för sig.

I mitten av 1960-talet började han köra cement åt Ivar Jonsson och ofta till olika vattenkraftverk som byggdes. Det arbetet hade han fram till 1969 då han köpte gården på Kvarnsvedjan, Matfors. Det var då en ganska blygam gård med plats för ett par kor. Under de närmaste 30 åren byggde han ut och ökade storleken på gården till att som mest ha ett hundratal kor och brukade 100 hektar åkermark.

1986 blev han uppmärksammad och fick en utmärkelse för sin bondegärning. Priset mottog han av Thorbjörn Fälldin.

1971 träffade han Irma. De gifte sig och tillsammans fick de fyra barn. 1979 skilde sig våra föräldrar och vi växte upp hos pappa.

1998 sålde pappa gården till min bror och pappa gladde sig mycket åt att gården levde vidare. Pappa köpte ett mindre hus inte långt från jordbruket. Han jobbade och hjälpe till på gården ända fram till att sjukdom inte gjorde det möjligt längre. De sista åren var pappa mycket sjuk och han bodde på Knutsgården i Stöde. Han somnade in lugnt och stilla på kvällen den 21 november.

Sonen Christer Jonsson.