Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Erik Gröning

En av Sundsvalls stora musikprofiler, pianisten Erik Gröning, har avlidit 86 år gammal. Han sörjs närmast av hustru Karin, släkt och vänner.

Erik föddes den 18 augusti 1930 i Kvissleby. Efter avslutad skolgång fick han anställning hos Ivar Petterssons Motorverkstad i Sundsvall där han utbildades till bilelektriker. Han trivdes mycket bra med sitt arbete men kände att han ville gå vidare och startade 1960 en egen verkstad i Kvissleby. Verksamheten gick bra men lokalerna blev för små så han flyttade till gamla Svartviksfabriken, i större lokaler. Han drev företaget fram till 1984 när det var dags att gå i pension. Att vara sysslolös passade honom inte, så han startade Capella Musik och fick arbeta med det han gillade allra bäst, musik. Butiken tillhandahöll bland annat skolböcker för olika instrument, noter och skivor. Med ålders rätt såldes sedan affären.

I sjuårsåldern vaknade musikintresset och han började spela piano för Anna-Märta Lindberg i Kvissleby. En legendarisk musikprofil i Njurunda. Erik visade begåvning och fjorton år gammal gick han på den klassiska musikskolan Lamperth & Föllinger i Sundsvall, krävande och hårda lektioner varje vecka. Han uppfyllde musikskolans krav på bästa sätt och rekommenderades att studera vidare. Han valde att fortsätta arbeta och spela på fritiden. Musiken under utbildningstiden hade genomgående klassisk karaktär så han blev mycket förvånad när han blev tillfrågad att spela dansmusik, som på den tiden var jazz. I början på 50-talet tog karriären fart och inledningsvis spelade Erik i Lasse Pettersson Kvartett och sedan har han medverkat i alla tänkbara konstellationer som Rolf Bruhns Sextett, Bertil Svedins Orkester, Sundsvall Big Band, revyorkestrarna i Sundsvall och Njurunda och mycket mer. Bertil Svedins orkester var mycket populära i hela norrland och vid en spelning 1956 i Sollefteå träffade Erik sin livskamrat Karin. 1984 till 1990 ledde han bandet Stardust med Pia Högström som vokalist och en egen show där Erik och Pia hyllade hans pianoidol Fats Waller. Kuriosa: Efter ett framträdande om Fats Waller blev Erik och Pia tillfrågade att vara förband till Lasse Berghagen på ABB:s jubileumsfest i Norrköping. Vicki van der Lanken engagerade dem. Vid ett annat tillfälle spelade han fyrhändigt med Jan Tollarparn Eriksson. Där utöver har han spelat i diverse pianobarer, på bröllop och begravningar, finlandsbåtarna och den fasta punkten de senast 10 åren var Ulf Råbergs Sextett, även kallad Goodman Sextetten. Vi i sextetten sörjer en fin människa med stort hjärta, en sann humorist och en lysande musikant.

Vid sidan av musicerandet byggde Erik båtar i verklighetstrogna modeller. Ett tålamodsprövande arbete som resulterat i bland annat modeller som en amerikansk hjulångare, regalskeppet Vasa och Titanic. Även hans gamla arbetsplats Ivar Petterssons Motorverkstad är tidstroget återgiven.

Med Eriks bortgång förlorade svenskt musikliv en stor profil och kanske den siste på våra breddgrader som satte elegansen i främsta rummet. Han är oerhört saknad men vi kommer att minnas honom med värme och glädje som den underbara människa han var.

Vännen Hans-Erik Bergman