Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Gun Almroth

Gun Almroth, Krokom, har avlidit vid en ålder av 91 år. Närmast sörjande är son med familj samt barnbarn med familjer, syster och systerdotter.

Annons

Min mor Gun Almroth föddes 1924 i Töre utanför Luleå som ett av 11 barn. Hennes far var kommunalnämndens ordförande och hennes mor skötte hemmanet. Efter sedvanlig 6-årig skolgång fick hon hjälpa till i hemmet med djur och syskon.

Mor träffade maken Thure som jobbade med djuphamnsbygget i Töre. Efter några år i Sthlm där mor arbetade på Luma-lampan och min far på arkitektkontor flyttade de till Myresjö där far arbetade på Myresjöhus som ritkontorschef och senare regionchef för norrland. Stationeringsort blev då Härnösand 1950 med husbygge. Sonen Jan var då 7 år. Mor Gun var mesta tiden en fullt sysselsatt hemmafru. Hon gick väv- och handarbetskurser och var även bilkårist. I Härnösand arbetade hon tidvis på hemslöjden dit hon även levererade sina hemslöjdsalster.

1964 blev det husbygge med flytt till Sundsvall där far var egen företagare. Hon hjälpte maken med skrivelser, vävde, stickade, broderade, sydde, bakade samt målade och tapetserade hemma och i sommarstugan. I sin ungdom var hon duktig tecknare och hade bra färgsinne vilket syntes i hennes vävar. Tyvärr fick hon en ögonsjukdom varför hon inte kunde sy eller väva de sista 15 åren. De sista tre åren såg hon inte att läsa heller.

Både mor och far var mycket konstintresserade och besökte ofta konstutställningar. De hade stort umgänge med både konstnärer och hantverkare. Min mor tyckte om att läsa böcker. En stor umgängeskrets träffades ofta för kortspel och middagar.

Efter att maken blev allvarligt sjuk 1972 började hon arbeta i OBS-varuhusets restaurang där hon var anställd till makens död 1988. Mor flyttade därefter till Ås till sonens närhet. Sina sista 5 år tillbringade hon på Blomstergården i Krokom där hon trivdes mycket bra och fick god omvårdnad. Hon var alltid snäll, mycket omtyckt och hjälpsam person.

Till minne av min kära mor.

Jan