Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Gustaf Klippström

Gustaf Klippström, Kall, Jämtland, har avlidit i en ålder av 93 år. Närmast sörjande är systern Ingrid i Sundsvall samt syskonbarn.

Gustaf var son till övermontören vid Ortviken Lars Emanuel Klippström och hans hustru Hulda och växte upp tillsammans med fyra syskon. Han utbildade sig till brevbärare och kom att förbli Posten trogen ända till pensionen. Även hustrun Barbro, som avled för några år sedan, var posttjänsteman med bland annat som uppgift att inreda postkontor.

Gustaf Klippström började tidigt att intressera sig för antikviteter och böcker. Han anordnade redan på 1950-talet auktioner runt omkring i sundsvallsdistriktet, ej sällan med sig själv som humoristisk och slagfärdig utropare. Tillsammans med Barbro öppnade han snart också antikvitetshandeln Bric à Brac på Fridhemsgatan, sannolikt inspirerad av en resa till Paris. Vid sidan av antikviteter såldes här också antikvariska böcker ofta inbundna i vackra halvfranska band.

Hustru Barbros konstnärliga läggning resulterade i att hon och Gustaf så småningom även öppnade en lokal för konstförsäljning med återkommande vernissager, också den på Fridhemsgatan. I bekantskapskretsen ingick konstnärer som Sune Blomqvist, Olle Carlström, Bengt Lindström och Batte Sahlin.

Gustafs stora fritidsintresse var fiske. Han och Barbro började tidigt att på semestrarna fara till Kolåsen i Jämtland för att fiska. Från början bodde de på Högfjällshotellet, men inköpte snart en stuga som byggdes ut i omgångar med vacker utsikt över sjön Äcklingen. I samband med pensionen flyttade de permanent till Kolåsen där de i många år var uppskattade stugvärdar när ägarna vistades på annat håll.

Gustaf Klippström var en positiv och gladlynt person som spred trivsel och glädje omkring sig bland såväl släktingar som inom vänkretsen. Han spelade ofta och gärna på något av sina fyra dragspel, ett hade han ärvt av pappa Manne. Efter hustru Barbros bortgång kom Gustaf att bo på Skogsbygården i Kall där han fick god omvårdnad och stilla avled.

Lars-Göran Tedebrand