Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Inger Paulsson

Inger Paulsson, Hammerdal, har avlidit vid en ålder av 74 år. Närmast sörjande är sambon Kent Holmqvist, bror med familj, övrig släkt och vänner.

Eldsjälen, inspiratören och socionomen Inger Paulsson avled den 16 januari 2016.

Hon föddes i Föllinge där hon växte upp på en bondgård. Efter skolan började hon som kontorsbiträde vid Försäkringskassan i Östersund. Hon fick nog av kontorsarbete efter sex år och sökte då arbete som vårdare på kvinnofängelset Hinseberg. Kontakterna med tjejerna på "Hinsan" fördjupade intresset för socialt arbete och socionomutbildning i Östersund följde.

Efter examen 1975 blev kriminalvårdens frivård huvudarbetsplats fram till 1987. Inger jobbade också halvtid som socialsekreterare i Strömsund medan hon förkovrade sig genom studier på D-nivån vid dåvarande högskolan i Östersund.

1987 flyttade hon till Sundsvall som projektledare för uppsökande verksamhet bland narkotikamissbrukare. Hon fick fria händer att bygga upp verksamheten och att jobba nätverksinriktat. Uppsökargruppens nätverksinriktade arbete gjorde att Inger Paulsson kom i kontakt med många förtvivlade mammor till missbrukande barn. Hon antogs till forskarutbildning vid Umeå universitet och författade där en avhandling med titeln "Mammor till missbrukare".

Intresset för narkotikafrågor som föddes på Hinseberg ledde också till engagemang i RFHL och till styrelseuppdrag i Svenska narkomanvårdsförbundet.

I allt vad Inger ägnat sig åt har hon lagt ner hela sin själ och både drivit och entusiasmerat andra att engagera sig. På 90-talet tog hon initiativ till att bilda Nätverket Vileda, där både föreningar och enskilda personer samarbetade mot droger. Det ledde till stora drogmässor i Sundsvall, seminarier, skolinformation och framför allt utvecklande av DUNK (Droger-ungdom-nätverk-kunskap). Tillsammans med erfarna människor från till exempel polisen, tullen, skolan och före detta missbrukare har ungdomar i riskzonen för missbruk fått gå igenom en kurs som gett dem ökade kunskaper och ett fungerande nätverk att lita på. Detta har gett livet en ny inriktning för många ungdomar och verksamheten fortsätter i Sundsvall.

Under hela sitt vuxna liv har hon varit engagerad politiskt och i olika föreningar. Jämställdhet, mänskliga rättigheter och god miljö har varit ledstjärnor för henne. Det är många som har henne att tacka för att de över huvud taget vågar tala offentligt. Det gäller både kvinnor och män.

Hon var en av de som var med och startade Miljöpartiet. Sedan har hon suttit i kommunfullmäktige i Östersund och i Sundsvall för MP. Hon har även varit med i socialnämnden i Sundsvall under tre mandatperioder.

Intresset för jazz och en god bok har följt henne hela livet. På senare år har hon funnit att hon har mått bra av att tillbringa en del av den kalla vintern i ett behagligare medelhavsklimat, där hon naturligtvis också knutit kontakt med drogbekämpare.

Vi sörjer och saknar vår vän Inger.

Vännerna genom Runa Forsman