Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Allan Wedin – missionär i Etiopien och Jemen


Allan Wedin från Sundsvall har avlidit i en ålder av 93 år.

Allan Wedin föddes den 23 november 1923 i kammaren hos sin mormor och morfar i den lilla byn Västanå i Njurunda. Pappa Gunnar och Mamma Hanna köpte så småningom det lilla torpet Tomtebo som låg i samma by, som blev Allans barndomshem. Det låg så vackert precis vid Hornsjön, där Allan ofta lekte och fiskade, minnena därifrån var många och han tröttnade aldrig på att berätta dem. Föräldrarna drev sitt lilla torp och Gunnar hade också jobb på olika byggen som svetsare under veckorna. De var även aktiva i IOGT- föreningen på byn, "Logen" som det hette på den tiden.

Allan gick i skola i Västanå de första åren, och sen i Ortsjön. På Baptistkapellet i Västanå gick han i söndagskola samt var med i många andra aktiviteter som ordnades för de unga. När han var 14 år tog han ett viktigt beslut - att bli frälst och döpt. I kapellets ungdomsskara träffade han också Annemarie, från Orrsjön. De förlovade sig 1949, och medan Annemarie gjorde klart sin lärarutbildning i Härnösand arbetade Allan som evangelist på Åland. 1953 gifte de sig i Myre kapell i Njurunda, och sen for paret gemensamt till Strykfors i Västerbotten, där Annemarie fått sin första lärartjänst.

De längtade båda efter barn, men fick vänta i sju år innan deras första flicka, Rigmor, såg dagens ljus på Sundsvalls BB. Paret var nu tillbaka i Sundsvall och Allan arbetade som bilmekaniker på Philipsons. Under de år som gått hade Allan och Annemarie upplevt att det var något mer de skulle uträtta i livet; de ville använda de gåvor de fått för att hjälpa människor i andra länder. Så när möjligheterna öppnade sig, tog paret den nio månader gamla dottern och for till Etiopien.

Tillsammans med familjen Karl och Ruth Ramstrand, började de bygga upp en missionsstation i Awassa, för att ge olika möjligheter till utbildning för etiopierna. Allans uppgift blev att driva en utbildning för bilmekaniker. 1963 stod bygget klart, och till invigningen kom dåvarande kejsare Haile Selasse och klippte banden.

I åtta år arbetade Allan i Etiopen, vilka de tre sista åren var som ansvarig för hela missionens arbete, med stationering i Addis Abeba. Arbetet hade växt och blomstrat och det fanns flera stationer utöver Etiopien med skolor, verkstäder och sjukvårdscentraler.

Nästa land och utmaning för Allan, blev Jemen på arabiska halvön. 1968 var han där för första gången, och såg då ett land med skriande behov av utbildning och utveckling. 1969 stod det klart att Allan, Annemarie och alla fem barnen, skulle bosätta sig i staden Taiz, och starta en skola för jemeniterna. Allan och Annemarie var hemma i Sverige en kort period, för att 1970 vara på plats i Jemen med hela familjen och starta upp arbetet. Till en början höll skolan till i hyrda lokaler, för att sedan utvecklas till ett utbildningscentrum, "The Swedish Center", i eget uppbyggda lokaler. Kurserna som hölls både för män och kvinnor blev snabbt populära, och köerna till dem var långa.

1977 återvände Allan och Annemarie till Sverige och Sundsvall, för att bo på Sallyhill i några år. Allan jobbade då på Sundsvalls Trafik och Annemarie som lärare på Vibackeskolan. I början på 80-talet köpte Allan och Annemarie en enplansvilla i Granloholm som var handikappvänlig, för att deras son Leif, som genom sjukdom blivit rullstolsbunden, skulle få det lättare. Till deras stora sorg fick dock Leif lämna jordelivet redan 1986.

Allans engagemang för mission, och viljan att göra något för andra var fortfarande levande. Tillsammans med sin Annemarie for de ut till Jemen för en sista arbetsperiod. När de 1992 återvände till huset på Falsterbovägen i Granloholm, var de trötta men mycket glada och tacksamma över allt de fått vara med om i sitt liv. 2009 firade man 40-årsjubileum på "The Swedish Centre" i Taiz, Jemen, och Allan fick vara med som hedersgäst.

"Tänk att jag, en fattig torparson från Västanå, fått vara med om allt detta! Det är Guds nåd från början till slut!"

Detta är ett direkt citat från Allan som han ofta återkom till vid våra besök på Kristinelund, där han vårdades de sista åren. Vi i familjen är så tacksamma för vad Allan lärt oss: Varje dag är en gåva från Gud, använd det du fått för att göra något för din nästa och den värld du lever i. Även en fattig torparson från Västanå kan göra något för någon.

Barnen Rigmor, Tord, Robert, Stefan