Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Carl Olof Stål – en gång utnämnd till Sveriges bäste läkare


Carl Olof Stål, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 72 år.

Den avlidne efterlämnar barnen Carl Mikael och Annakarin med familjer samt systrarna Eva och Anna.

Carl Olof, i familjen kallad Olle, föddes i Stockholm som son till Kurt och Maria Stål och blev äldst i en syskonskara på fyra. Faderns arbete som lantmätare medförde många flyttar under skoltiden, som slutade med studentexamen i Ånge.

Tillsammans med Lena bildade han tidigt familj och flyttade till Uppsala. Sonen Mikael minns hur pappa körde brödbil på morgnarna för att sedan skynda till universitetet. Dottern Annakarin kan inte minnas att han någonsin höjde rösten mot sina barn. Efter en fil kand i kemi och matematik fortsatte han med läkarstudier och valde att göra sin AT-tjänstgöring vid Sundsvalls sjukhus. Här blev han sedan kvar, specialiserade sig inom öron, näsa, hals och avslutade sitt yrkesliv som överläkare och klinikchef.

För arbetskamraterna gick han under namnet Calle. Han var ganska tystlåten, men också slagfärdig och humoristisk. En webbsida utnämnde honom vid ett tillfälle till Sveriges bästa läkare, med omdömen från patienter som kompetent, trevlig och omdömesgill. I en intervju med Sundsvalls tidning svarade han blygsamt att förklaringen till hans popularitet måste vara att han intresserade sig för yrket.

Carl Olof hade också många fritidsintressen. I ungdomen spelade han klarinett, men det som kom att följa med genom hela livet var intresset för schack. Kvar på köksbordet ligger många kuvert med pågående partier i korrespondensschack som nu måste avslutas. Schackspelare världen över berörs alltså direkt av hans bortgång. Han spelade också tennis och golf, flugfiskade och jagade.

Under de sista åren blev den kära vännen Gunvor ett stort stöd i livet. När de lyssnade på musik tillsammans valde Carl Olof helst tradjazz och klarinetten från ungdomen hade han kvar.

Carl Olofs bortgång kom oväntat för oss alla. Vi minns honom som en man med ett stort hjärta som tyvärr svek honom alltför tidigt.

Anna Stål Isaksson