Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Christer Hay – grundaren av Norrlidens Idrottsklubb

Sundsvallsfödde Christer Hay 75 år, Stockholm, avled hastigt den 10 augusti i en hjärtinfarkt.

Det fanns en gång en kvartersklubb i Sundsvall som hette NIK, Norrlidens Idrottsklubb. Klubben, som hade attityd och visioner att göra världen lite bättre, grundades 1955 av Christer Hay från Sundsvall, som då var 13 år. NIK var klubben som arrangerade egna Olympiska sommar- och vinterspel varje år. Man blev en framgångsrik klubb inom Sundsvalls skolidrott. NIK:are blev skol- och juniordistriktsmästare i många olika idrotter.

Efter att Christer gått ut som gymnastiklärare från Bosöns Idrottsfolkhögskola arbetade han ett par år på skolor i Stockholm samtidigt som han jobbade som tennisinstruktör åt Svenska Tennisförbundet, bland annat ansvarade han en tid för Sveriges elitjuniorer.

1968 grundade Christer med kompanjon Badmintonstadion vid Skanstullsbron, en av de första badmintonhallarna i Sverige som fortfarande är Sveriges största. Christer drog 1972 igång Stingcupen tillsammans med tidningen Expressen, Sveriges i särklass största badmintontävling någonsin, som gjorde stor succé. Det var Christer som var initiativtagare till SBR (Sveriges Badmintonhallars Riksförbund) som genom åren gjort stor nytta för Sveriges alla badmintonhallar. 1970 var Christer med och startade bolaget Spelskaparna.

Christer och övriga Spelskapare utvecklade, sålde och marknadsförde framgångsrikt många egna patenterade sportprodukter, bland annat Tennispartner, över hela världen. Många andra möjliga och omöjliga projekt som Christer var delaktig i skulle kunna nämnas, men får inte plats här.

Den ständigt outtröttliga Christer som brann för sina projekt har nu gått till de sälla jaktmarkerna. En stor idékläckare, organisatör och entusiast har lämnat oss. Vi saknar dig mycket. Men du lever kvar inom oss. Och visst, det blev så när man summerar. Du gjorde världen lite bättre.

Britta, Robert och Erik Hay med familj.