Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över globetrottern Elsy Hammarström

Elsy Hammarström, har stilla somnat in i en ålder av 91 år.

Hon föddes 5 april 1926, och växte upp som enda barnet till småbrukarparet Albin och Ejda Wiklund i Långskog och Västergård.

I Mellangård mötte hon Gustav Wiklund, som hade börjat med en diversehandel där. Dottern Ingela föddes, och familjen flyttade till Vigge där Gustav startade en ny diversehandel. Elsy hade ansvar för telefonväxeln. Så hände det otänkbara, maken fick en hjärnblödning och dog, när Elsy var gravid med sin andra dotter Agneta, och Elsy måste klara allt själv – både graviditeten, en fyraåring och affären, som så småningom måste avvecklas.

Elsy flyttade till Västergård för att komma närmare sina föräldrar. På den tiden var änkepensionen väldigt låg, så Elsy tjänade lite extra pengar på att räkna tumsedlar och sy klänningar till kvinnor i området.

Att hon var duktig att teckna, när hon var barn, kom barnen till godo. Hon såg alltid till att de hade ritblock, färgkritor och vattenfärger.

Elsy gillade vanlig populärmusik, men också Alf Prøysens visor. Hon var musikalisk. Det tog inte lång tid, om hon fick prova ett nytt instrument, innan hon kunde spela melodier på det.

När äldsta dottern började skolan, började Elsy arbeta på Televerkstaden i Sundsvall. Där arbetade hon i 13 år.

På Televerkstaden mötte Elsy sin andre make, Fred Hammarström. Med honom reste hon på en semesterresa till Tyskland. Det var kanske då lusten att resa uppstod.

I Lucksta byggdes hyreshus 1956 och familjen fick en lägenhet.

Det var många som samlades till julmiddagen hos familjen och det dukades upp en massa god och hemlagad mat som Elsy lagat.

Några år bodde familjen i Matfors, och där föddes yngsta dottern Gabriella 1965. Tre år senare flyttade familjen till Eskilstuna, och efter ytterligare några år till Strömstad. Under den tiden hade Elsy utbildat sig till förskollärare.

I den här vevan tog Elsys resande fart.

Hon reste med sin familj till Island, Australien och USA. Med dottern Ingela reste hon till Maldiverna och Barbados, och senare också till Thailand. Hon reste också till Italien för att lära sig mer om Montessoripedagogiken.

Innan hon hade nått pensionsåldern, fick hon möjlighet att uppfylla sin önskan att lära sig engelska. Hon gick en termin på Folkhögskolan på Visingsö. Den senare delen av kursen var i Brighton.

Som pensionär flyttade hon tillbaka till barndomshemmet i Västergård, som hon hela tiden hade haft kvar, men några vintrar tillbringade hon på Cypern och Lanzarote. Den sista långa utlandsresan gick till USA 1997, i samband med att yngsta dottern gifte sig.

Elsy fick ett långt och innehållsrikt liv. Förutom sina tre barn fick hon sju barnbarn och sju barnbarnsbarn.

Hon somnade lugnt och stilla in på Hellbergsgården den 6 oktober 2017, där hon då hade bott i 18 år.

Dottern Ingela