Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Göran Åslin – guldvaskare som gjorde succé med strumppåtagaren

Göran Åslin, Sundsvall, avled den 21 juli i en ålder av 77 år.

Göran var sedan unga år en undersökande och utforskande person. Med den gåvan lärde han sig mycket. Det var främst om tekniska funktioner och uppbyggnader vilket han provade att vidareutveckla.

Det började under skoltiden i slöjdsalen där han imponerade på lärarna, och deras förundran över hans begåvning att lösa uppgifter och hantera verktygen. De uppdrag han fick kunde han oftast lösa på en rast. Detta till lärarnas förvåning. Inför betygssättning sa lärarna till honom ”Vi vill ge dig högre än högst”, men så gick det inte till. Han fick det bästa och högsta betyg man kunde få.

Under Görans tonårstid bodde familjen i Jönköping och tillsammans med kamrater så skapades det mycket av det mesta. Det var där han gick i skolan.

Intressen han hade med sin hustru Berit var fiske och boule. De tävlade i båda sporterna och vann många priser. Han var även musikintresserad och införskaffade olika instrument som han spelade på.

I sitt yrke som konstruktör ägnade han sig åt att ta fram en del hjälpmedel och andra förbättringar. Denna lista kan göras lång. Redan funktionella hjälpmedel, som han vidareutvecklade till bättre funktioner. När en av systrarna hade kommit på en idé om strumppåtagare fick Göran ta sig an framställningen och marknadsföringen av denna. Strumppåtagaren gjorde succé, och finns tillgänglig i flera länder.

En senare del av sitt liv var hans stora intresse guldvaskning. Han läste på om och kunde mycket om denna ädla metall. Han var även medlem i Guldvaskarföreningen. Göran var på studiebesök i USA, Kanada, Australien och Kina med flera länder där han skaffade sig inspiration och kunskap.

Efter allt han hade läst och sett om hur det går till vid framtagning av guld, med användning av miljöfarliga medel, ville han vara en av de som var med och förbättrade världen, ur miljöhänsyn. För tio år sedan började han att projektera, och till slut fick han fram en smart, miljövänlig maskin för framtagning av guld.

Göran var en stor problemlösare med en teknisk blick, han såg problemen och löste dem. Göran var med andra ord ett tekniskt snille.

Vid Australienresan var han med i ädelstensgruvor och efter det började han med slipning av ädelstenar. Han blev också smyckesdesigner i silver.

Göran var sjuk i malignt melanom med spridning i hela kroppen. Sjukdomen upptäcktes för fem år sedan.

Han fick mycket omsorgsfull omvårdnad både i Solna och nu senast på Mellannorrlands Hospice, innan han somnade in.

Vi känner en stor saknad efter honom.

Systrarna