Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över läraren Margit Wiklander från Tynderö


Margit Wiklander från Tynderö har avlidit 98 år gammal.

Margit (f Stenberg) föddes i Stockholm 4 juli 1919. Hon växte upp i Sollentuna tillsammans med två yngre syskon, Tage och Gun. Pappa K-G var ingenjör på SJ, vilket innebar att Margit hade fria tågresor i Sverige. Många resor styrdes upp mot fjällen, men även till tyska Travemünde, där Margits kunskap och intresse för tyska språket grundades.

Margit var en flitig elev och fick möjlighet att studera vidare vilket inte var så vanligt för flickor på den tiden. Hon tog studenten 1939 på Wallinska skolan, ett privat läroverk för flickor.

Efter kriget, 1946, började Margit på Lärarseminariet i Gävle. Där träffade hon Arild och de har varit ett par sedan dess. Margit tog examen som folkskollärare 1948. Första lärartjänsten fick hon i Näsviken, Forsa i Hälsingland.

Margit och Arild gifte sig 1948 i Järvsö. Sedan följde en tuff tid medan Margit jobbade och Arild, som fortfarande studerade, pendlade mellan bostaden och skolan i Gävle. Dottern Ingrid föddes på våren 1949 i Forsa och då fick man inte vara barnledig mer än någon månad. De flyttade redan på hösten till Sunnäs bruk utanför Söderhamn. Nästa höst 1950, då även Arild tagit examen, bar det av igen – då till Krångede i Jämtland där sonen Anders föddes.

Familjen flyttade 1951 till Myckeläng i Tynderö. Där utökades familjen 1955 med lillasyster Kerstin. Arilds föräldragård i Skäggsta renoverades och där har Margit och Arild bott sedan dess.

Margit jobbade först som folkskollärare i Kyrkskolan i Tynderö. Kyrkskolan lades ner 1963 och Margit arbetade därefter fram till sin pension både på Sörviks och Ala skola i Söråker, och då även en tid som lärare i tyska.

Sommaren 1955 tog Margit och Arild körkort. De köpte sedan den första bilen en Folkvagn bubbla. I den åkte hela familjen plus två till vuxna (totalt 7 personer) på semester till Norge med packningen på taket. Det blev många resor i Sverige, men även till andra länder.

I Åkersjön i Jämtland hittade Margit och Arild i början på 70-talet en plats med fantastisk längdskidåkning. Där byggde de en egen fjällstuga, där de sedan dess firat alla påskhelger med många härliga turer på fjället med barn, barnbarn och släkten.

Förutom att Margit jobbade heltid hann hon också med en hel del hantverk och föreningsliv i Tynderö.

Gården i Skäggsta med Margit och Arild har alltid varit en kär samlingsplats för barn, barnbarn och nu även barnbarnsbarn.

Margit och Arild har bott kvar på gården i Skäggsta och länge klarat sig helt själva. De senaste åren har de fått hjälp från hemtjänsten i Söråker. Vi vill rikta ett stort tack till dem för deras stöd, speciellt under Margits sista månader. Margit kunde stilla somna in i sin egen säng.

Det har varit en stor ynnest att så länge fått ha en så fantastisk maka, mor, svärmor, moster, mormor, farmor, gammelmormor. Vi kommer att sakna henne så väldigt mycket.

Barnen Ingrid, Anders och Kerstin