Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Roland Stenlund – initiativtagaren till Panzisjukhuset i Kongo


Roland Stenlund från Timrå har avlidit i en ålder av 71 år.

Roland Stenlund föddes 1946 i Timrå, där han gick grundskolan. Han gick gymnasiet på Katrinelunds skola och flyttade därefter till Stockholm där han studerade på Lärarhögskolan.

Efter avslutad examen blev han erbjuden lärartjänst direkt på Lärarhögskolan, men tackade nej eftersom han ville åka till Afrika och missionera.

Roland Stenlund tog bland annat initiativ till att bygga ett sjukhus för våldtagna flickor och kvinnor i Kongo. I dag är Panzisjukhuset, med doktor Dennis Mukwege som chef och läkare, världsberömt.

1990 tillträdde Roland Stenlund tjänsten som direktor vid PMU, (Pingstmissionens utvecklingsarbete). Han hade då en bred bas av erfarenheter inom folkbildning, församlingsarbete och internationellt missionsarbete.

Han ledde PMU med stor energi och hängivenhet. Arbetet utvecklades på ett fantastiskt sätt. Ett exempel är att PMU:s styrelse 1992 beslutade att påbörja arbetet med second hand, ett arbete som i dag vuxit enormt och som spelar en stor roll för den svenska pingströrelsens sociala engagemang både i Sverige och runt om i världen. Ett annat exempel kan hämtas från PMU:s och svenska pingstförsamlingars stora insatser i Centralafrika i mitten av 90-talet, efter Rwanda-krisen och de stora flyktingströmmarna som följde i dess spår.

Under Roland Stenlunds tid gjordes också ett stort arbete för att fördjupa partnerskapet mellan svensk pingströrelse och lokala samarbetskyrkor och organisationer, bland annat genom att sjösätta den stora processen med att arbeta igenom värderingar, relationer och visioner, under namnet "Building the Kingdom of God Together". Roland brann också för att folkbildningens principer skulle genomsyra PMU:s arbetssätt och insatser.

2001 tillträdde han ett nytt jobb som chef för Sida i Härnösand. Han fortsatte dock göra viktiga insatser för PMU, bland annat genom insatser i Kongo.

Roland var en fantastisk person och mentorsfigur som fick oss kollegor att tänka i nya banor. Hans inspel i samtal och processer var skarpa och analytiska, och man fick alltid med sig något i mötet med honom. I samarbetet med honom uppskattade vi också att han var så orädd, och att han hade en förmåga att läsa av sin samtid på ett intressant sätt.

Vi ser många tydliga spår av Rolands viktiga insatser på PMU och för svensk pingstmission, och vi är glada och tacksamma över att få förvalta det arv han lämnat efter sig. Våra tankar går till hustrun Anita och hela hans familj.

Vännerna Mats Lindén och Niclas Lindgren, direktor PMU